După ce a declarat că Moldova nu este România ambasadorul James D. Pettit se lovește de furia unioniștilor

Platforma Unionistă „Acțiunea 2012” organizează o acțiune de protest față de declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James D. Pettit, referitoare la identitatea populației din stânga Prutului.

Evenimentul va avea loc astăzi și se va desfășura concomitent la București și la Chișinău. În capitala României, manifestanții se vor aduna la ora 10:00, la Fântâna din Piața Universității. Potrivit organizatorilor acțiunii, bucureștenii îi vor aduce diplomatului american cărți de istoria românilor.

„Rea-voință, lipsă de pregătire sau derapaj diplomatic în numele unor interese strict personale — oricare dintre aceste aspecte care l-ar fi determinat pe ambasadorul Pettit să sfideze populația Republicii Moldova, majoritar românească, să o trateze incorect din perspectivă identitară și geopolitică, sunt condamnabile. România și Republica Moldova sunt două părți ale aceluiași popor, care pot decide să se unească pe căi democratice, conform dreptului internațional, pe baza voinței populare liber exprimate. Dacă domnul ambasador a uitat sau nu mai știe istoria spațiului în care își exercită mandatul, îi readucem noi în atenție elementele esențiale ale acestei istorii”, a declarat George Simion, președintele Platformei Unioniste Acțiunea 2012.

Protestul de la București se va desfășura concomitent cu o manifestație stradală la Chișinău. De la ora 10:00, se va protesta în fața ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, cerând retragerea de urgență a lui James D. Pettit din funcția de reprezentant al diplomației americane la Chișinău.

Vezi aici declarațiile ambasadorului american care au încins spiritele.

În spațiul online există însă și voci care susțin ba chiar salută declarația ambasadorului american, printre aceste voci aflându-se și Andrei Nicolae Popa, un fost lider al elevilor din România care a scris pe facebook următoarele:

“Salut declaratia domnului ambasador Pettit. Cu siguranta, Rep. Moldova nu este Romania. Daca tot ne laudam ca ii respectam pe moldoveni, ar trebui sa incepem prin a le respecta suveranitatea si independenta tarii lor. Noua ne place cand Ungaria spune ca Transilvania e pamant maghiar? Induc ca nu… Ganditi-va ca si o parte din noi se comporta cu Rep Moldova exact cum se comporta Ungaria cu Transilvania. Eu nu incurajez nicio forma de iredentism si secesionism, indiferent din ce parte vine. Haideti sa respectam si sa pastram granitele asa cum sunt ele; au murit prea multi oameni in doua razboaie mondiale pentru a ne mai reapuca de emancipari nationaliste.”

Vitalii Gulico || radionunta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *