Eveniment istoric pentru sistemul educațional din Republica Moldova. În cadrul recentei vizite la Chișinău a ministrului francez de externe a fost semnată o nouă Convenție de parteneriat internațional cu privire la revigorarea proiectului „Clase bilingve francofone”. Despre aceasta a scris pe blogul său coordonatorul de proiect Ghenadie Râbacov.
Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, s-a aflat, la 2 septembrie 2021, într-o vizită oficială la Chișinău la invitația viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Nicu Popescu. Programul vizitei a inclus întrevederi la nivel de Președinție și Guvern, urmate de o declarație de presă comună, în care cei doi miniștri de externe au vorbit (și) despre impulsionarea învățământului bilingv francofon în R. Moldova, sprijinul Statului Francez în procesul de redinamizare a claselor bilingve, prin formări continue și burse de mobilitate internațională pentru cadre didactice, oportunități și noi deschideri pentru elevi.
În aceeași zi, oficialul francez a vizitat Instituția Publică Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din capitală, unde a fost întâmpinat de ministrul de externe Nicu Popescu, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, Ambasadorul Franței în R. Moldova E.S. Pascal Le Deunff, directorul Alianței Franceze Emmanuel Skoulios, reprezentantul Agenției Universitare a Francofoniei Claudia Vișan, coordonatorul proiectului claselor bilingve Ghenadie Râbacov, directoarea liceului Natalia Bulat, responsabila de clase bilingve Nona Chiriac, cadre didactice și elevi. Domnia Sa a discutat cu echipa coordonatoare a proiectului și a avut un schimb de idei cu profesorii și elevii asachieni în ceea ce privește funcționarea claselor bilingve, procesul de studii, punctele tari ale dispozitivului, dar și necesitățile actuale ale celor implicați în proiect.
Tot atunci, a fost semnată o nouă Convenție de parteneriat între Ministerul Educației și Cercetării al R. Moldova, Ambasada Franței, Alianța Franceză, Organizația Internațională a Francofoniei, Agenția Universitară a Francofoniei și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova. Este un document ce precizează cadrul unei cooperări de lungă durată între partenerii proiectului, rolurile și angajamentele acestora în vederea redinamizării proiectului claselor bilingve. Semnatarii Convenției își propun să contribuie în continuare la asigurarea unor studii de calitate de/în limba franceză, în conformitate cu programele elaborate și aprobate de MEC, asigurând totodată recunoașterea internațională a învățământului bilingv din Moldova și reconfirmând calitatea înaltă a studiilor bilingve francofone în liceele vizate.
Ghenadie Râbacov a menționat pentru portalul nostru că această Convenție a fost elaborată în baza unor recomandări formulate de un grup de experți internaționali care, în 2020, au realizat o analiză SWOT a proiectului, sprijinindu-se în același timp pe istoricul claselor bilingve, pe pactul lingvistic dintre R. Moldova și OIF, semnat la 8 octombrie 2018, și a angajamentelor asumate de țara noastră cu privire la consolidarea predării și învățării limbii franceze în învățământul primar, secundar și universitar precum și în domeniul formării și inserției profesionale.
Evenimentul a fost de asemenea reflectat pe site-ul MEC și pe cel al MAEIE.
Proiectul claselor bilingve francofone a fost lansat în 1998 și se derulează în cadrul a 8 instituții de învățământ secundar general, în 7 orașe: Chișinău (LT „Gheorghe Asachi” și LT „Mihai Eminescu”), Bălți (LT „Mihai Eminescu”), Soroca (LT „Constantin Stere”), Ungheni (LT „Vasile Alecsandri”), Orhei (LT „Ion Luca Caragiale”), Hâncești (LT „Mihail Sadoveanu”) și Cahul (LT „Ioan Vodă”).