Schimbarea puterii în stat nu înseamnă și dispariția totală a profilurilor false de pe rețelele de socializare. Ele au rămas, dar numărul lor este cu mult mai mic decât până în vara acestui an.
Un exemplu elocvent a fost la începutul acestui an: cu zece zile până la alegerile parlamentare din Republica Moldova, rețeaua de socializare online Facebook a închis aproape 200 de conturi și pagini adresate publicului moldovean și gestionate de troli, adică persoane care își ascundeau consecvent identitatea reală. După scandalul amestecului rus în alegerile prezidențiale americane în care s-a făcut uz din plin de rețelele sociale, Facebook urmărește cu mai multă atenție ce și mai ales cine postează, anunțând periodic că a închis felurite grupuri de conturi folosite în diferite părți ale lumii.
Ca urmare a raportării de către echipa Trolless, peste 700 de profile, reţeaua facebook a şters:
- 168 de profile
- 28 de pagini
- 8 conturi de Instagram
Astfel, ne-am dorit ca timp de două luni de zile să mergem în mai multe instituții de învățământ din câteva localități din Republica Moldova pentru a vorbi tinerilor despre rolul și implicarea lor în procesul de identificare și determinare a profilurilor false sau adevărate pe rețelele de socializare. Cum influențează acestea gândirea și comportamentul lor, dar cel mai important să îi învățăm ce pași trebuie să urmeze atunci când persoane rău intenționate ascunse sub paravanul unor conturi cu denumiri dubioase sau “ademenitoare” pentru tânăra generație. Am analizat zeci de conturi cu fotografii trucate și conținut denigrator la adresa guvernării. De asemenea, am raportat unele profiluri și astfel am reușit împreună “să zădărnicim” intențiile de rea credință ale creatorilor de identități.
Realitatea este că nu toți au știut despre existența a unor astfel de profiluri. Nici tehnicile de depistare ale acestora nu erau cunoscute pentru ei.
Tehnicile trolilor sau cum joacă cu sentimentele noastre
Rezultatul acestor vizite sunt profiluri false descoperite împreună cu tinerii, chiar la ei pe pagină. Trolii stăteau în listele lor de prieteni fără a crea în jurul lor vreo suspiciune.
Primul caz descoperit la Orhei împreună cu tinerii din Teleșeu s-a adeverit a fi un profil cu o identitate creată și cu informații menite să manipuleze opinia publică.
Contul – Vasea Basarabeanu – are un nume tipic pentru un cont fals, în acest caz s-a apelat la un prenume ce provine de la lexemul Basarabia, cu scopul de a apela la sentimentele celor din jur și ca atunci când va trimite cereri de prietenie să fie mai ușor acceptate, un truc bine știut de creatorii de troli. După cum putem observa a fost un nume de succes, deoarece are un număr de 4999 de prieteni.
Un alt indiciu ce ne-a demonstrat identitatea falsă a contului sunt fotografiile. Toate fiind haotice ce nu ar avea legătură una cu alta. Nu sunt fotografii de grup, sunt imagini preluate din diferite surse și în care sunt ilustrați domnitori și simboluri naționale.
În jurul acestui cont s-a încercat crearea unei identități unioniste. În cronologia profilului sunt distribuite știri cu mesajul unirii, știri contra unor personalități politice și pentru a dilua informația politică mai sunt postate și informații despre sport, sărbători religioase și informații din lumea mondenă. O altă tehnică specifică trolilor.
Deși în imaginea de profil este ilustrat un domn de vârsta a treia și cu părul cărunt, în informațiile personale descoperim că este un adolescent de 15 ani, născut pe 17 iunie 2004. Această neconcordanță între datele personale, fotografia de profil și informațiile distribuite ne confirmă că avem în față un profil fals. Nu poate un adolescent de 15 ani să fie atât de activ politic și să critice unele legi. Adolescenții au domenii de interes mult prea diferite.
Un alt cont descoperit împreună cu elevii din Teleșeu a fost profilul – Deșteptarea Orhei. Împreună am urmat pașii de detectare a unui profil fals. Ca urmare a exercițiului nostru, peste câteva zile acest cont a dispărut de pe pagina de facebook.
Așa arăta contul când a fost raportat.
Urmare a atelierului nostru, unii tineri din Orhei au RECUNOSCUT că li s-a propus să facă trolling din partea fostului partid de guvernare.
Peste 30 de tineri din satele raionul Anenii Noi: “Mulți troli de pe facebook au un scop politic”
Până la venirea noastră, în opinia tinerilor din raionul Anenii Noi, tot ce mișca pe facebook era adevăr și informațiile gen: “Lidera PAS s-ar fi sărutat cu o femeie” sau “Cetățenii Republicii Moldova care dețin cetățenia României vor trebui să-și schimbe pașapoartele” păreau credibile. În urma trainingului “Profilurile online, între adevăr și fals”, tinerii au reușit să deprindă abilități de depistare imediată a conturilor dubioase.
Împreună am analizat un adevărat furt de identitate. Au fost sustrase imaginile unei persoane reale care are cont doar pe rețeaua Instagram – Daniela Lungu. O persoană rău intenționată a sustras fotografiile de pe rețeaua sus menționată și le-a încărcat pe facebook. În rezultat a apărut un nou cont cu același prenume Daniela, dar cu numele de familie, inventat – Cucu. Acesta este profilul trucat – https://www.facebook.com/daniela.cucu.1232
Vedem în datele de prezentare ale persoanei în cauză că ar lucra la Parlament. Analizând contentul pe care îl distribuie pe pagina sa de socializare sunt informații denigratoare la adresa guvernului Sandu. Printre prietenii de pe facebook, se numără: fostul președinte al Legislativului, Andrian Candu, consilierul fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc – Oleg Cristal, sau alți susținători și promotori ai politicii fostei guvernări: analiștii, Roman Mihăeș, Veaceslav Balacci sau Vitalie Catană.
Acest profil a fost raportat la rețeaua facebook de către echipa noastră pentru a vedea cine stă în spatele acestui cont, care a furat identitatea unei persoane care nici măcar nu există pe această platformă. Deocamdată, suntem în așteptarea răspunsului.
Tinerii din Chișinău, față-n față cu trolii de pe rețele
Am decis să vedem care sunt percepțiile și tinerilor din Capitală privind navigarea pe rețelele de socializare și interacțiunea acestora cu așa-numitele persoane care mascate în alte identități încearcă să ademenească forța tânără și să o “racoleze” în rețeaua de trolling.
Deși, la prima vedere, ne-ar părea că tinerii din Chișinău sunt mult mai informații și dețin detalii privind “rolul” unui troll, ne-am convins că și adolescenții din Capitală trăiesc într-un vid informațional în această direcție.
Astfel, împreună cu cei peste 15 elevi și studenți de la Centrul de Tineret Chișinău am luat la puricat mai multe profiluri dubioase. Spre exemplu, un “prieten” pe nume Vasile Berghea și-a dorit să ajungă în lista de friends al unui tânăr din Chișinău, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Am urmat câțiva pași simpli, pe care i-am învățat cu ajutorul ghidului anti-troll realizat de echipa Trolless, și acest cont a fost raportat.
Acest personaj online are pe fotografia de profil – poza domnitorului Ștefan cel Mare. Date privind informațiile despre acest cont lipsesc cu desăvârșire. Printre prieteni se află mai multe persoane susținătoare sau care fac parte din Partidul Politic “Șor”. Printre paginile care îi plac presupusului Vasile Berghea sunt Radio Sputnik Moldova, publika.md, Radar Politic, Radio Chișinău, dar și pagini ale politicienilor, cum ar fi: Ion Ceban, Maia Sandu – Președinte, Petru Jardan, Alexandru Jizdan sau Free Vlad Filat.
Business cu… profilurile facebook. Cât costă un cont pe rețele de socializare
O altă tehnică de a induce de a-şi ascunde identitatea cu scopul de a distribui diverse materiale, mesaje și anunțuri cu tentă politică sau de altă natură, este și așa-zisul business cu profilurile de facebook. Un asemenea cont poate fi cumpărat la un preț de 200 de lei. Însă, pentru a nu trezi nicio suspiciune aceste profiluri trebuie să îndeplinească anumite condiții:
- să aibă, cel puțin, câteva luni (3-4 luni);
- activitate pe această pagină să fie minimă;
- să aibă cel puțin măcar un like pe săptămână;
Plata se efectuează fizic, atunci când așa-numiții afaceriști, se întâlnesc și bat palma pe loc. Unul se alege cu un profil de facebook, iar celălalt cu suma de 200 de lei. De asemenea, se acceptă ca suma să fie depusă și pe contul de card sau banii să fie transferați pe numărul de telefon al celui care cumpără profilul.
Astfel de anunțuri le-am găsit pe grupurile de facebook: Барахолка, Кишинев sau Cumpăr, vînd, schimb . Moldova – Chişinău🇲🇩
Am luat legătura cu cei care cumpără profiluri de facebook pentru a afla motivul pentru care încearcă să cumpere un profil străin, însă niciunul dintre cei care sunt în căutarea unor astfel de profile nu a răspuns mesajelor noastre.
În loc de CONCLUZII: Lupta cu trolii continuă. Tinerii trebuie instruiți permanent pentru a nu cădea pradă trolilor moldoveni
Lupta cu trolii este una continuă. Ea se manifestă divers, iar tinerii sunt o forță, deocamdată, fragilă în fața persoanelor rău intenționate. Însă educarea zilnică, gândirea critică și punerea la îndoială a tot ce se lansează și cine lansează în spațiul online pot reduce riscul ca persoanele tinere să fie “prada” trolilor moldoveni. Identificarea și raportarea frecventă a profilurilor dubioase este un pas înainte la demascarea celor care stau în spatele conturilor false.
Facebook oferă și câteva detalii tehnice: cel puțin una dintre paginile eliminate avea peste 54 de mii de abonați, iar în ce privește cheltuielile financiare, rețeaua de socializare precizează că s-au plătit aproape 20 de mii de dolari pentru promovarea paginilor pe Facebook și Instagram, iar plățile s-au efectuat în dolari americani, euro și lei românești.
***Materialul a fost realizat în cadrul reţelei ProFact Moldova
AUTORI: Irina Tabaranu, Vitalie Guțu