Problema de la staţia de epurare din Chişinău  şi a mirosului urât din Capitală se datorează neglijenţei factorilor de decizie din cadrul Apă-Canal Chişinău. Asta o spune fostul ministru al mediului şi actualul lider al partidului Uniunea Salvaţi Basrabia, Valeriu Munteanu, scrie tvrmoldova.md cu referire la declaraţiile lui Valeriu Munteanu.

O altă cauză a miroului urât – înţelegerile prealabile cu unii agenţi economici, în urma cărora în staţia de epurare sunt deversate substanţe toxice provenite din procesul tehnologic al diferitor întreprinderi, ce scot din funcţiune staţia, spune Munteanu.

„În mai 2017, într-o situaţie similară, cu mirosuri insuportabile în Chişinău, fiind ministru al Mediului, constatându-se de către organele de mediu subordonate că staţia de epurare a ieşit din funcţiune din cauza borhotului (provenit de la o fabrică de alcool) turnat în staţia de epurare în baza unui contract cu Apă-Canal Chişinău, am depus o acţiune civilă de 47 de milioane de lei (pentru prima dată în relaţia cu Apă-Canal Chişinău), pentru prejudiciul adus mediului. Am considerat atunci (şi acum) că ducând până la finalitate această acţiune civilă vom pedepsi vinovaţii, dar cel mai important vom descuraja pentru viitor astfel de fenomene periculoase. Din păcate vedem că fenomenul a recidivat, ceea ce ne duce la gândul că acţiunea depusă în 2017 nu şi-a atins scopul, iar factorii de decizie au considerat că legea poate fi încălcată în continuare şi nimeni nu va purta răspundere”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

În acest context, Munteanu a publicat o sesizare pe care a făcut-o în adresa Procuraturii Generale, prin care solicită să fie informat despre finalitatea acţiunii civile menţionate mai sus, dar şi să intervină în această situaţie.


foto: Valeriu Munteanu/Facebook

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *