Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat pentru joi un summit extraordinar al Uniunii Europene pentru a formula un răspuns comun european la agravarea crizei reprezentate de fluxul de imigranți dinspre Africa de Nord, relatează Reuters și DPA.

”Am decis să convoc un Consiliu European extraordinar pentru joi pentru a analiza situația din Mediterana. Această situație este dramatică și nu poate continua astfel. Nu putem accepta ca sute de oameni să moară în timp ce încearcă să treacă marea către Europa. Iată de ce am decis să convoc un summit extraordinar”, a afirmat Tusk, într-o înregistrare postată pe YouTube.

Liderii statelor membre UE vor analiza, de asemenea, modalitățile de ajutare a ”celor mai afectate țări europene” și de accelerare a cooperării cu țările de origine a imigranților și cu cele de tranzit. Baza dezbaterii de joi dintre liderii statelor UE va fi reuniunea de urgență a miniștrilor de interne și de externe ai statelor membre.

”Situația din Mediterana privește nu numai țările noastre vecine din sud, ci pe noi toți, întreaga Europă”, a adăugat Donald Tusk.

Decizia sa urmează unui apel lansat de premierul italian Matteo Renzi de organizare a unei reuniuni de urgență a liderilor statelor Uniunii Europene, după ce un naufragiu înregistrat în week-end s-a soldat cu moartea a 900 de persoane, dacă informațiile vehiculate vor fi confirmate. În fiecare zi, între 500 și 1.000 de persoane sunt salvate de paza de coastă italiană și de navele comerciale.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, corespondent MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *