Primul centru național dedicat industriilor creative – Creative Hub – urmează să-și deschidă porțile la sfârșitul anului viitor și va oferi spațiu pentru coworking liberilor profesioniști, organizațiilor și întreprinderilor din domeniu. Pentru construirea acestuia a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP) și Asociația Companiilor Creative din Moldova (COR).

Signe Burgstaller, Ambasadoarea Suediei în Moldova

Guvernul Suediei este încântat să anunțe un nou parteneriat, care va avea ca scop principal dezvoltarea Centrului Național pentru Industriile Creative, cunoscut și sub denumirea de „Creative Hub”. Acest nou proiect va oferi pentru reprezentanții industriilor creative spațiu în care să se poată dezvolta, astfel încât să devină un punct central pentru antreprenoriatul creativ, care, în consecință, va încuraja creșterea economică.

Karen Hilliard, Şefa Misiunii USAID Moldova

Industriile creative din Moldova înregistrează o rată de creștere anuală de 56%, iar în acest sector sunt angajate peste 5000 de persoane, în mare parte tineri. Investind în industriile creative susținem dezvoltarea tinerilor, prin crearea de locuri de muncă cu valoarea adăugată înaltă, pentru ca aceștia să-și poată urma cariera aici în țară. Creative Hub va contribui la dezvoltarea industriilor creative prin oferirea unor programe educaționale de înaltă calitate, care vor permite cultivarea abilităților și a competențelor necesare, dar și asistență în ce privește dezvoltarea start-up-urilor.

Monica Babuc, Ministrul Educației, Culturii și Cercetării

E adevărat că trăim momente istorice și mă gândesc că este atât de minunat ca acest hub să fie construit aici, în nucleul istoric al orașului. Acest hub creativ va da posibilitatea oamenilor creativ și tinerilor și le va deschide noi oportunități de dezvoltare. Visam să  deschidem un asemenea edificiu la noi, după modelul celor din afară, pentru ca reprezentanții industriilor creative de la noi să-și poată dezvolta start-upurile și vor putea stabili parteneriate cu oamenii de afaceri din afară. Noi vom putea aduce bani în țară prin intermediul acestor industrii creative.

Olga Radu, președintele Asociației Companiilor din Industriile Creative

Este pentru primul oară când organizațiile din industriile creative se unesc pentru a mișca lucrurile înainte având susținerea partenerilor de dezvoltare. Punem baza primei și celei mai importante platforme fizice în domeniul cretaiv, un loc unde noi, cei din organizațiile creative ne vom întâlni cu studenții și vom face proiecte frumoase împreună. Industriile creative au un mare potențial de dezvoltare dar și o dorință pe măsură.

“Creative Hub” își propune să devină un motor al inovației, care contribuie la dezvoltarea antreprenoriatului creativ și stimulează schimbul de know-how și de idei. Centrul național dedicat industriilor creative va avea o suprafață de 400 metri pătrați și va funcționa ca o platformă de învățare alternativă, având capacitatea de a pregăti minim 1000 de persoane pe an, oferind totodată asistență pentru companiile din domeniu. Mai mult, centrul va pune la dispoziție:

Pentru construirea “Creative Hub”, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va investi 350.000 de dolari, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va oferi aproximativ 100.000 de dolari (echivalentul a două milioane de lei), iar Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice va oferi terenul pentru construcția clădirii și o aripă a etajului întâi din blocul Facultății de Arte Plastice. Se estimează că investițiile totale în Hub-ul Creativ se vor ridica la 12 milioane de lei.

Studenții vor beneficia de activitatea centrului începând cu primăvara anului 2018, prin aripa renovată a Facultății de Arte Plastice, lucrările de construcție a clădirii Hub-ului urmând să se încheie la finele anului 2018.

Industriile creative au un potențial enorm de dezvoltare și capacitatea de a oferi locuri de muncă tinerilor, respectiv de a-i reține în țară. Datele statistice arată că domeniul reprezintă 3,31% din PIB, iar peste 40 de mii de persoane, în special tineri, activează în acest sector.  Începând cu anul 2017, sectorul creativ a fost identificat pentru sprijin suplimentar din partea Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. Industriile creative pot adăuga valoare și pot spori competitivitatea tuturor celorlalte industrii din Moldova.

La nivel mondial, industriile creative generează venituri de 2.250 miliarde de dolari SUA și oferă aproximativ 30 de milioane de locuri de muncă. La nivel european, cu venituri de 550 miliarde de dolari SUA, industriile creative contribuie cu 4,2% la PIB-ul Europei. Mai mult, acest sector este al treilea cel mai mare angajator după cel al construcțiilor și cel alimentar în Europa. Locurile de muncă din industria creativă sunt mult mai rezistente la  procesele de automatizare, iar exporturile de astfel de servicii din țările în curs de dezvoltare înregistrează rate de creștere mult mai mari decât cele oferite de țările industrializate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *