Pentru prima oară în Republica Moldova a fost lansat un echipament de împachetare de tip flow pack a fructelor și strugurilor de masă pentru export. Echipamentul a fost instalat cu suportul  Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (USAID/APM) în cadrul unei întreprinderi agricole din satul Costești, raionul Ialoveni, specializată de aproape 20 de ani în consolidarea și exportul de fructe și struguri de masă.  

Compania Ionex-Trans din satul Costești a decis să implementeze ambalarea de tip flow pack  urmare a solicitărilor clienților de pe piața europeană. Ambalarea flow pack  este ideal pentru vânzarea cu amănuntul a produselor în rețelele de magazine și a devenit mult mai solicitat de consumatori, mai ales după introducerea restricțiilor pandemice, când cerințele de igienă în rețelele comerciale au devenit mai exigente. În prezent compania exportă cireșe, prune, mere, caise și struguri de masă în România, Germania, Țările Baltice și unele țări din spațiul CSI.

Ambalarea de tip flow pack presupune înfășurarea cu folie de plastic a caserolelor cu produsele atent sortate și cântărite. Noul echipament permite companiei să ambaleze până la 60 de caserole  într-o minută. Acest tip de pre-ambalarea oferă multiple avantaje cum ar fi asigurarea igienei pe parcursul manipulării fructelor sau strugurilor ambalați, extinderea termenului de valabilitate, reducerea pierderilor de greutate din cauza deshidratării, dar și posibilitatea de a personaliza ambalajul conform strategiei comerciale proprii sau cerințelor clientului. Pentru a valorifica la maxim capacitatea echipamentului de ambalare flow-pack, compania intenționează să presteze servicii de ambalare și alor producători și exportatori din regiune.

Ion Ionaș, administratorul companiei Ionex-Trans, afirmă că datorită noii tehnologii de ambalare a fructelor și strugurilor proaspeți va fi mult mai ușor să se conformeze cerințelor specifice ale pieței și standardelor internaționale, deoarece împachetare este un factor determinant în procesul de negociere al unui contract. În acest fel, adițional certificărilor internaționale GLOBALG.A.P. și GRASP, compania va putea spori exportul de prune și struguri de masă, creând oportunități de dezvoltare și pentru alți fermieri-parteneri.

Echipamentul a costat circa 1,3 milioane de lei, iar adițional USAID/APM a oferit asistență la dezvoltarea paginii web, mărcii comerciale și ambalajului personalizat a companiei Ionex-Trans,  elemente obligatorii pentru promovarea eficientă a fructelor și strugurilor de masă pe piața externă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *