Dolarul este in scadere puternica, miercuri, fata de francul elvetian si yen, in conditiile in care investitorii ingrijorati de sansele mai mari ale republicanului Donald Trump de a castiga alegerile prezidentiale in SUA se orienteaza catre plasamente mai sigure.

Francul a atins cel mai ridicat nivel din ultima luna fata de dolar si maximul ultimelor patru luni in raport cu euro. In ultima saptamana, francul s-a apreciat cu aproape 3%, pe masura ce ascensiunea lui Trump in sondaje i-a determinat pe investitori sa isi reduca pariurile pe majorarea dobanzilor de catre Rezerva Federala (Fed) in decembrie.

Yenul, care a fost in scadere in ultima luna, a urcat cu peste 0,5%, la cel mai ridicat nivel de dupa 21 octombrie fata de dolar, scrie News.ro, citat de 9am.ro. Potrivit unor sondaje publicate marti, Trump ar avea un avans de 1-2 puncte procentuale fata de Clinton. Intr-un sondaj Reuters/Ipsos publicat luni, Clinton ar fi cu 5 puncte procentuale inaintea lui Trump. ”Revenirea lui Donald Trump in sondaje atat de aproape de ziua alegerilor a agitat serios investitorii”, a declarat Craig Erlam, analist la Oanda in Londra.

Euro, care se apreciaza tot mai mult in perioade de incertitudini globale, a avansat cu 0,3%, la 1,1099 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din ultimele trei saptamani. In timp ce unii analisti sustin ca presedintia Trump ar putea duce la o repatriere substantiala de fonduri in Statele Unite si implicit in dolari, majoritatea investitorilor au anticipat in ultima luna ca dolarul va scadea in eventualitatea unei victorii a acestuia.

Clinton a urcat in sondaje in urma scandalului sexual din jurul lui Trump de luna trecuta, iar investitorii au cumparat dolari in anticiparea unei probabilitati mai mari ca Rezerva Federala sa creasca dobanzile in decembrie. Fed va incheia miercuri o sedinta de doua zile si va publica un comunicat care, potrivit analistilor, va sugera majorarea dobanzilor luna viitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *