Speranțele celor mai profitabile investiții, care pentru moldoveni, până nu de mult, prezentau interes major, în următorii ani, s-ar putea ruina fără speranță și în modul cel mai disperat.

Doriți ori nu, dar mai devreme sau mai târziu, principiile de piață își vor face prezența. Astfel, în cadrul unei emisiuni televizate în toamna anului 2014, am presupus o cădere a prețurilor la apartamente și case, pe piața imobiliară în general.

Acum deja pronosticul meu reliefează contururi clare și vizibile.

Pentru următorii ani, prețurile nu s-ar reduce lent, ci pur și simplu se vor prăbuși. Nu exclud ca prețurile să atingă limitele de jos ale anului 2002-2004. Atunci prețurile pentru un apartament cu 3 odăi au coborât la 8000-8500 dolari, sau 130,0 USD pe un m2.

Analiza complexă multifactorială, consideră și factorul regional, geopolitic, cei sociali care au o influență deosebită în prezent, inclusiv factorii politici, financiari, micro și macroeconomici, factorii de risc ai stabilității politice și social-economici, factorii de securitate și amenințări asupra statalității, factorii de securitate monetară și bancară, etc.

Rezultatele și analiza atentă a sondajelor, desprinde o gamă întreagă de factori legați de teamă și frică, neîncredere în perspectiva viitorului imediat și mediu.

Cea mai puternică influență totuși rămân factorii de piață:

  1. Suprasaturarea pieței imobiliare
  2. Veniturile populației
  3. Emigrarea tinerilor
  4. Prețurile umflate pe parcursul ultimilor 15 ani pe 1 m2
  5. Volumul de lucrări de construcție ilegal (la negru) care uneori atinge și 50%.

În acest context, cetățenii au de ales să vândă acum sau să mai aștepte, sperând  când piața se va mai scumpi, adică când vor pierde practic tot ce au investit în imobiliare.

!!!

Apropos, aceasta este o prognoză optimistă. Există și scenarii mult mai proaste.

De exemplu, calea Turciei din anii 1990-2002, când lumea investea disperată în  construcția de apartamente, mai apoi abandonând imobilele sale, cartiere întregi, care ulterior sau ruinat, în special după cutremur.

Să sperăm, situația pe piața imobiliară din așa zisa RâMâ, nu va ajunge până acolo, dar mare e grija Domnului ca răspuns la tot.

AUTOR: Gheorghe Costandache, doctor în economie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *