Universitatea de Stat din Moldova a fost gazda unui eveniment de excepţie susţinut de Excelenţa Sa, Ambasadorul George Călin, editor, scriitor, poet, publicist. În faţa a zeci de studenţi şi profesori, George Călin a ţinut o prelegere cu genericul: „Presa de ieri, presa de astăzi”.

La eveniment au fost prezenți decana Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Georgeta Stapanov, dr. hab., prof. univ, Lidia Gonța Grosu, poetă, cercatător literar, secretar ştiinţific al Senatului USM, stafful didactic și studenții acestei facultăți.

LIDIA GONŢA GROSU, poetă, cercetător ştiinţific

Domnul Ambasador are la activ 176 de studii și articole publicate în volume colective, 293 de studii și articole publicate în reviste de specialitate, 142 recenzii la diverse volume literare, a participat la 315 simpozioane și conferințe științifice, șirul poate continua. Domnia sa, și-a concentrat activitatea pe domenii socio-umane: psihologie, drept, literatură, jurnalism și științe ale comunicării. Este o figură marcantă și plurivalentă pentru arealul cultural românesc.

George Călin este fondatorul mai multor ziare și reviste cu tentă culturală, a inițiat zeci de manifestări culturale interne și internaționale, printre care: Festivalul de creație literară Grigore Vieru, Societatea Culturală Apollon, Concursul de creație literară pentru elevi Dragobetele- Scrisoare de dragoste, Festivalul Internațional de poezie pentru elevi Zilele Nichita Stănescu, Festivalul  de colinde populare românești Deschide ușa, creștine.

GEORGETA STEPANOV, decana Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării

Excelența sa, George Călin a reușit cumva să îmbânzească timpul, întrucât se  creează impresia că procesul de muncă durează nu 24 de ore, ci 30 de ore, având o activitate atât de impunătoare și prodigioasă. Proiectele pe care le gestionați, cât și creația DVS literară au un impact semnificativ și în Republica Moldova. Sunteți persoana care a reușit pe o singură dimensiune să cumulați mai multe direcții științifice și de creație, aici mă refer la: drept, filozofie, jurnalism, științe ale comunicării, toate acestea fiind abordate transdisciplinar, punând în circuit mesaje academice, dar într-o formă populară.

În cadrul evenimentului a fost prezentat și volumului de autor „Psihologia martorului minor”, Ed. Carpathia, Bucureşti, 2016. Totodată, protagonistul s-a referit la contextual mediatic din România, povestind din diversa experiență, având în gestiune peste 50 de publicații periodice. “Presa are un rol crucial în viața unui individ. În ultimul timp senzaționalul și-a făcut prea mult loc în presă din România. Presa de ieri, presa de astăzi diferă fenomenal de mult. Presa trebuie să rămână acea punte de legătură și un promotor al valorilor și tradiților românești”.

Excelenţa Sa, Domnul Ambasador George Călin, a înmânat  Medalia jubiliară “100 de ani de la UNIRE”, domnului Rector USMGheorghe Ciocanu, doamnei Prorector pentru activitatea didactică, Otilia Dandara, doamnei Prorector pentru relaţii internaţionale, Angela Niculiţă și decanei FJȘC, Georgeta Stepanov.

AUTOR: Laura Tugarev, doctor în Ştiinţe ale Comunicării

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *