Premierul spaniol Pedro Sanchez a îndemnat duminică Uniunea Europeană  să creeze un vast program de investiţii publice, de tipul “Planului Marshall” lansat de SUA în 1947, care a permis reconstruirea Europei după cel de-al Doilea Doilea Război Mondial, în vederea contracarării impactului financiar al epidemiei noului coronavirus, relatează Reuters.

Aceasta este o criză care afectează toată Uniunea Europeană. Trebuie să articulăm un mare plan de reconstrucție Marshall. Facem un efort fiscal extraordinar, dar este important să nu fie doar la nivel național“, a spus Sánchez în cadrul unei conferințe de presă, potrivit Politico Europe.

Pedro Sanchez consideră că este necesar ca UE să emită obligaţiuni paneuropene – ”coronabonds” – pentru a ajuta statele membre să răspundă crizei sanitare şi economice. El a salutat măsurile în vederea unei relansări economice adoptate până în prezent de către Banca Centrală Europeană, relatează și Adevărul.

De asemenea, Guvernul spaniol va solicita Parlamentului să aprobe prelungirea cu două săptămâni a măsurilor stricte de izolare, până la data de 11 aprilie, pentru a lupta împotriva epidemiei, a mai declarat premierul spaniol.

Premierul spaniol este al doilea lider european, după omologul său italian, care solicită Uniunii Europene să facă tot ce este necesar pentru combaterea șocului economic provocat de răspândirea puternică a virusului SARS-CoV-2.

Statele UE și instituțiile Uniunii se pregătesc și pentru un șoc economic, comisarul european pentru piață internă Thierry Breton avertizând că economia europeană s-ar putea contracta cu 2,5% pe fondul acestei pandemii.

Italia și Spania sunt cele mai afectate țări din Uniunea Europeană de pandemia de coronavirus, cu peste 59.000 de cazuri, respectiv peste 28.000.

Pandemia de coronavirus, izbucnită inițial în regiunea Wuhan din China în luna decembrie a anului trecut, a devenit provocare globală, afectând 192 de țări și teritorii. Cele mai multe cazuri de infectare sunt înregistrate încă în China, care se află pe o curbă descedentă a cazurilor de infectare. La nivel mondial, sunt peste 340.000 de cazuri de infectare, dintre care peste 14.000 de decese și peste 99.000 de cazuri vindecate.

Între timp, Europa a fost declarată epicentrul acestei pandemii de către Organizația Mondială a Sănătății, iar toate țările Uniunii Europene au cazuri active de infectare cu virusul SARS-COV-2. De asemenea, numărul deceselor din Europa l-a depășit pe cel din Asia, unde au apărut primele cazuri de infectare cu Covid-19. Totodată, Italia a depășit China la numărul de decese, iar numărul de cazuri din Europa a depășit 150.000 din totalul de peste 340.000.

În Europa, cele mai afectate țări sunt Italia (peste 59.000 de cazuri și peste 3.400 de decese), Spania (peste 28.000 de cazuri și peste 1.700 de decese), Germania (peste 24.000 de cazuri și 94 decese) și Franța (peste 16.000 de cazuri și peste 600 de decese).

La nivel global, Italia și Spania sunt pe locurile al doilea și al patrulea în rândul celor mai afectate țări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *