Zeci de tineri creativi s-au adunat la Maker Day, eveniment desfășurat în premieră în Republica Moldova. Participanții și-au prezentat produsele în cadrul unei expoziții și au luat parte la ateliere de lucru. Evenimentul a fost organizat de Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), echipa de tineri „Atelierul 99” și Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova. Cu această ocazie, organizatorii au anunțat crearea a unui atelier pentru tinerii creativi, dotat cu toate echipamentele necesare, care va fi amplasat în apropierea UTM.

VOF_ 0197 VOF_ 0200

Viorel Bostan, rector, UTM: „Pentru un designer este important să-și vadă obiectul realizat. Pentru aceasta creatorul are nevoie de un spațiu de lucru și un instrumentar separat. De asemenea, acesta are nevoie de consultanță și ghidare. Ideile ce vor putea fi puse în aplicare nu trebuie să țină neapărat de designul industrial. Ne dorim ca spațiul să fie destinat și design-ului de serviciu, web design-ului, design-ului grafic, de produse, de reclamă, astfel încât acești oameni creativi să fie cât mai aproape de cei din IT, de universitate. În așa fel, s-ar crea o platformă, iar mai multă lume ar avea posibilitatea să-și realizeze ideile.  Profesorii Universității Tehnice vor avea rolul de consultanți pentru beneficiarii atelierului, iar atelierul va fi deschis atât pentru studenții UTM, cât și pentru tinerii dinafară.”

VOF_ 0209 VOF_ 0211

Spațiul de lucru al atelierului va avea o suprafață de 500 de mp și va fi dotat cu facilități multimedia și echipament de producere, precum echipament de prelucrare a lemnului, a metalului, instrumente de fabricare digitală și 3D printing. Atelierul va fi dat în exploatare la începutul anului 2017. Bugetul pentru echiparea spațiului de lucru va fi alocat de către Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

VOF_ 0222 VOF_ 0238

Veronica Midari, Manager Dezvoltare Capital Uman, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova: „Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova susține initiativa UTM și a makerilor din Chișinău de a crea un atelier unde tinerii talentați să-și poată implementa ideile prin crearea prototipului. Avem scopul de a consolida forța de muncă în Republica Moldova, de a susține tinerii în elaborarea și implementarea ideilor de design, precum și de a contribui la creșterea unui spirit creativ și competitiv în rândul acestora. Suntem convinși că acest atelier va consolida comunitatea de tineri creativi și ulterior, întreaga noastră societate”.

VOF_ 0240 VOF_ 0345

Echipa de tineri ce a impulsionat crearea acestui spațiu poartă denumirea de „Atelier 99”. Liderul makerilor, Victor Bujoreanu, crede că acest atelier va solidariza comunitatea de inovatori din Moldova.

Victor Bujoreanu, lider, „Atelier 99”:Ne dorim ca acest spațiu să fie destinat tuturor celor care au o idee. Ei vor veni aici și o vor putea realiza cu ajutorul comunității și a echipamentului pus la dispoziție. Sunt sigur că acest atelier reprezintă o investiție în viitorul tinerilor ingenioși și creativi, care vor contribui, la rândul lor, la creșterea economică a Republicii Moldova.  Peste 100 de oameni sunt deja interesați de inițiativă și vor să se alăture comunității.”

VOF_ 0351 VOF_ 0353

Obiectivul îndepărtat al acestui atelier poate fi producția în serie a inovațiilor și comercializarea acestora. UTM își propune să creeze o bază de date a produselor studenților. Producătorii care doresc să-și extindă portofoliul se pot adresa la atelier pentru a identifica produse noi, care pot fi dezvoltate împreună. Astfel, activitatea atelierului va deveni durabilă.

VOF_ 0355 VOF_ 0356

Maker Day Moldova s-a desfășurat în cadrul European Maker Week, o inițiativă la nivel european, promovată de Comisia Europeană care vine să susțină creatorii și inovatorii din Europa. În perioada 30 mai – 5 iunie, peste 500 de evenimente au avut loc în 28 de țări, inclusiv în Republica Moldova.

AUTOR: Liviu Damian, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *