Premieră mondială pentru Republica Moldova! Ţara noastră va deveni capitala mondială a turismului vitivinicol în perioada 6-7 septembrie 2018, când va găzdui cea de-a treia Conferință Mondială privind Turismul Vitivinicol a Organizației Mondiale a Turismului pe lângă ONU (UNTWO). Evenimentul de anvergură va contribui la promovarea imaginii Republicii Moldova pe plan internațional, ca destinație turistică vitivinicolă globală.

La Conferință vor participa sute de profesioniști și oficiali de rang înalt din domeniul turismului vitivinicol din circa 60 de țări de pe mapamond, inclusiv Uniunea Europeană (UE), Comunitatea Statelor Independente (CSI), Asia, America de Nord și America de Sud. La sesiunile conferinței vor asista circa 30 jurnaliști și bloggeri străini, care vor relata prin prisma propriilor impresii cele mai interesante activități. La nivel local, evenimentul este coordonat de Agenția de Investiții din Moldova – autoritate administrativă centrală din subordinea Executivului, în baza Acordului privind organizarea conferinţei, semnat de către Guvernul Republicii Moldova și UNWTO și ratificat de către Parlament. Având în vedere importanţa majoră pentru industria mondială a turismului vitivinicol, evenimentul se desfășoară cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV) în colaborarea cu Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanațat de USAID și Guvernul Suediei, care susțin dezvoltarea acestui domeniu în țara noastră.

Rodica Verbeniuc, director general, Agenția de Investiții din Moldova: „Conferința Globală privind Turismul Vitivinicol a Organizației Mondiale a Turismului (UNWTO) este un eveniment emblematic pentru industria mondială a turismului, iar fiecare ediţie devine o platformă de discuţii şi schimb de experienţă între profesioniștii din domeniu din toată lumea. Republica Moldova este onorată să găzduiască acest eveniment de anvergură, aliniindu-se astfel țărilor cu renume mondial în domeniul vitivinicol, precum sunt Georgia și Argentina, unde s-au desfășurat edițiile precedente. Sectorul turismului vitivinicol este unul strategic pentru economia RM, iar produsele vinicole autohtone, oferta turistică rurală, gastronomică și culturală merită să fie cunoscute şi apreciate. Spunem tuturor oaspeților noștri„Noroc!” și ne dorim ca evenimentul să devină o rampă de promovare internațională a ţării noastre, ca destinație atractivă pentru turism și investiții.”

„Turismul Vitivinicol – element important pentru dezvoltarea rurală” va fi tema celei de-a treia ediții a Conferinței Mondiale privind Turismul Vinicol și se va axa pe explorarea oportunităților de dezvoltare rurală durabilă prin intermediul turismului receptor, în general, și turismului vitivinicol, în particular. Dezvoltarea rurală durabilă este o prioritate la nivel global și se rezumă la necesitatea integrării obiectivelor economice cu cele ecologice și de protecție a mediului, pentru a face față provocărilor secolului 21.

Timp de două zile, cât va dura conferința, vor fi organizate o serie de acțiuni de promovare a turismului vitivinicol autohton și de prezentare a ofertei turistice a Moldovei, care vor include tururi ghidate și degustații de vinuri, show-uri gastronomice și culturale, expoziții artizanale. Fiecare eveniment al conferinței se va desfășura în locații vitivinicole diferite, pentru a oferi oaspeților cât mai multe experiențe autentice, ce îi vor ajuta să-şi contureze impresia despre potenţialul turistic al ţării noastre.

***Date statistice despre sectorul turismului

Conform Organizației Mondiale a Turismului, turismul generează o cifră de afaceri de aproximativ 1300 miliarde USD, ce reprezintă 10% din PIB global, 30% din exportul total de servicii ori 7% din total exporturi, iar unul din zece locuri de muncă este generat de turism. Aceasta este industria cu cel mai alert ritm de creștere pe plan internațional, triplându-și încasările din anul 2000 până în prezent, iar OMT prognozează menținerea acestei tendințe până în anul 2030.

Sectorul turismului din Republica Moldova are un potențial de dezvoltare enorm. În doar câțiva ani, țara noastră a evoluat de la titlul de cea mai puțin vizitată destinaţie europeană (2013, Lonely Planet) la figurantă în cele mai importante top-uri ale destinațiilor turistice, recomandate călătorilor (2017, National Geographic, Huffington Post, Trips.Com).

Anul trecut, Republica Moldova a înregistrat o creștere cu 50% a numărului de cetățeni străini, față de 2015. Tot în 2017 pensiunile rurale au înregistrat de 3 ori mai mulți vizitatori față de acum 2 ani, numărul vinăriilor care oferă servicii turistice s-a dublat, iar numărul vizitatorilor de destinații turistice vitivinicole a crescut cu 20%.

***Despre Agenția de Investiții

Agenția de Investiții (AI) este autoritatea administrativă centrală subordonată Guvernului RM, creată în aprilie 2018, prin fuziunea Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO) cu Agenţia de Stat a Turismului. Instituția are misiunea de a contribui la dezvoltarea economică a țării, iar printre domenille de activitate ale AI se numără promovarea imaginii RM cu scopul atragerii investiţiilor străine, susținerea activităţii investiţionale, protejarea investitorilor, promovarea exporturilor și a turismului.

***Despre Organizaţia Mondială a Turismului

Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), cu sediul în Madrid, Spania, este o agenţie a Naţiunilor Unite, care coordonează promovarea la nivel internațional a turismului responsabil, durabil și accesibil. OMT încurajează implementarea Codului global de etică în Turism, pentru maximizarea contribuției socio-economice a turismului, odată cu minimizarea posibilelor impacturi negative. Totodată, organizația este angajată în promovarea turismului ca instrument de atingere a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului, orientate spre reducerea sărăciei și promovarea dezvoltării durabile.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *