Elevii Școlii-internat pentru copii cu deficiențe de auz din orașul Cahul au învățat ce înseamnă o informație echilibrată, cum să distingă o știre manipulatoare și cum să-și asigure securitatea pe internet. Instruirea a avut loc în cadrul Proiectului Media M, la care 16 bibliotecari care participă în programul Novateca, de modernizare a sistemului de biblioteci publice din Moldova, au fost instruiți în domeniul educației media, scrie media-azi.md.

De instruirea media a copiilor de la Școala-internat din Cahul s-a ocupat bibliotecara Maria Cudlenco, din localitatea Crihana Veche, raionul Cahul. Comunicarea cu elevii a decurs cu ajutorul unui traducător în limbajul mimico-gestual.

„Ei sunt informați, dar nu întotdeauna au gândirea critică dezvoltată pentru a pune la îndoială anumite știri false, de exemplu, sau informații neverificate pe care le citesc pe internet. De aceea au nevoie de asemenea instruiri” consideră bibliotecara. Ea crede că este necesară o implicare mai activă a acestor persoane în diferite activități. „Ei trebuie să se simtă egali cu noi”, susține Maria Cudlenco.

Cei 16 bibliotecari Novateca, antrenați în Proiectul MEDIA-M, au organizat peste  200 de activități de instruire în diferite localități, în perioada ianuarie-mai 2018. În cadrul lor, ei au informat peste 4.000 de persoane despre noile tehnici de propagandă și manipulare, ajutându-le să analizeze critic informațiile pe care le află din mass-media și să diferențieze faptele adevărate de falsurile informaționale. MEDIA-M este un program de cinci ani, lansat de Internews cu sprijinul financiar al USAID în 2017 în Moldova, mai scrie sursa citată.

REDACTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *