Premieră pentru Republica Moldova. În perioada 3-5 iunie 2016 în țara noastră se va desfășurafestivalul de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, dedicat aniversării a 25 de ani de independență a Republicii Moldova.

Festivalul „descOPERĂ” va oferi vizitatorilor ocazia unică de a descoperi frumusețea muzicii clasice într-un cadru inedit: spațiu rural, parte a rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, cu decor natural și o acustică de excepție.

Doina Nistor, directorul Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova: Moldova este o țară cu tradiții, locuri și oameni frumoși. Acest eveniment este unic și deosebit nu doar prin locul simbolic în care se va desfășura. Festivalul va oferi populației locale și vizitatorilor străini posibilitatea de a trăi o experiență inedită și de a savura muzica clasică într-o combinație perfectă cu vinurile și gastronomia locală. Turismul înseamnă emoții, iar „descOPERĂ” cu siguranță va deveni o tradiție și va oferi vizitatorilor din întreaga lume doar emoții pozitive. Formatul și locul ales pentru eveniment sunt cu atât mai importante, în contextul în care Complexul Orheiul Vechi urmează a fi inclus în patrimoniul UNESCO, în urma memorandumului semnat de Ministerul Culturii al RM și Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.”

Spectacolele grandioase din cadrul festivalului „descOPERĂ” vor fi susținute de 14 soliști de operă și orchestra Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, formată din 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor. Programul evenimentului va include următoarele reprezentații:

 

Reprezentațiile vor fi dirijate de maestrul Friedrich Pfeiffer, Austria, care s-a afirmat pe plan internaţional prin colaborări cu Filarmonica Noua Japonie, Orchestra Simfonică Radio din Praga, Orchestra de Cameră din Salzburg; în perioada 2008-2011 a fost dirijor al Operei de Stat din Viena, iar din 2011 este şi dirijor-invitat al Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” din Chişinău. Printre invitații de onoare ai evenimentului se numără Ioan Holender, director al Operei de Stat din Viena (1992-2010), președinte și director artistic al Festivalului de Muzică „George Enescu” din București (din 2003), precum și regizorul Andrea Battistini, Italia.

Anatol Botnaru, directorul Agropensiunii Butuceni, organizatorul festivalului: „Ideea de a organiza un festival de operă la Orheiul Vechi aparține, de fapt, dirijorului Pfeiffer. Acum 3 ani maestrul ne-a făcut o vizită și a fost extrem de entuziasmat de acest spațiu, devenit un amfiteatru natural, care are toate „ingredientele” necesare pentru a desfășura concerte de operă. Am colaborat timp de câțiva ani pentru organizarea primului festival de operă în aer liber la Orheiul Vechi, iar astfel RM a intrat în rândul puținelor țări din întreaga lume care se pot mândri cu asemenea inițiative. Aici pentru publicul din țara noastră vor evolua instrumentiști și muzicieni de talie mondială, interpretând opere nemuritoare. Vă așteptăm cu mare drag să ne bucurăm împreună de o experiență culturală deosebită!”

Evenimentul va fi organizat de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, compania „Sens Music” și Pensiunea Agroturistică Butuceni, sub patronajul Ministerului Culturii al RM, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM), Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Oficiul Național al Viei și Vinului, Agenția „Publicis Moldova” și Consiliul Raional Orhei.

AUTOR: Elena Zaharia, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *