Au învățat cum să-și îmbunătățească abilitățile de business, să evalueze viabilitatea unui start-up, să elaboreze un plan pentru lansarea și dezvoltarea unei afaceri în sectorul industriilor fashion. Cunoștințele le-au fost oferite celor 20 de participanți pe parcursul Programului „Creative Enterprise”, desfășurat în premieră în țara noastră, fiind organizat de British Council în parteneriat cu Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.
Doina Nistor, director, Proiectul de Competitivitate din Moldova
Acest curs intensiv este extrem de important pentru tinerii care fac primii pași în industria modei, deoarece le-a oferit informații foarte valoroase, de la o organizație cu experiență vastă, Nesta, cu care British Council colaborează. Acum industria modei trece printr-o perioadă de avânt, apar nume noi, de aceea este foarte important ca încă de la primii pași tinerii antreprenori din domeniul creativ să își modeleze business-ul și să facă față cu brio eventualelor provocări. Este esențial să dezvoltăm la tinerii disigneri nu doar abilitățile creative, dar și ablitități tehnice și antreprenoriale.
Alexandra Gaunt, adjunctul șefului misiunii diplomatice a Marii Britanii
Este o inițiativă excelentă și o oportunitate pentru tinerii din Moldova să învețe de la cei care au deja experiență în domeniu, să preia cele mai bune practici, pe care să le implementeze în afacerile lor aflate la început. Acest proiect contribuie la dezvolatarea economiei și crearea de joburi pentru tinerii din țară.
Catherine Docherty, facilitaror Nesta, Marea Britanie
Mulți tineri antreprenori au idei creative, dar probabil la început le este mai dificil să le structureze, pentru a realiza ceva mai mult. Rolul nostru este să analizăm aceste idei și să oferim suport în a le structura și vedea care este sustenabilitatea acestora și cum pot fi transformate într-un business. Aici tinerii au învățat cum să structureze un business plan și să transforme ideea lor în una de succes pe viitor.
Cursul constituie prima etapă a ediției secunde a „ZIP Acceleration Program”, destinat pasionaților de modă care au dezvoltat un produs sau au deja o afacere în domeniu. Participanții la „Creative Enterprise” sunt așteptați să participe la runda de selecție, pentru a face parte din programul de accelerare.
Anastasia, participantă, reprezentantă a brandului de accesorii „Kuki”
Pentru mine aceste trei zile de training au însemnat, în primul rând, foarte mult networking și interacțiune cu tineri ca mine, din domeniu, care se află însă la diferite etape de dezvoltare a ideilor și se confruntă cam cu aceleași probleme pe care le întâmpin și eu. În urma acestor instruiri sunt motivată să promovez produsele mele pe o platformă de vânzare de peste hotare, să nu mai am frică de a-mi promova produsele printr-o ședință foto cu profesioniști. De asemenea, aici am conștientizat că nu există cale corectă sau greșită, trebuie să experimentăm cât mai mult.
Natalia Știrbu, participantă, fondatoarea brandului „Cireșel”
Acest curs mi-a fost util și m-a ajutat să îmi structurez un plan pentru viitor. Datorită cursului am înțeles că sunt lucruri pe care tu le poți face mai bine, dar nu le poți face bine pe toate. Pe viitor vreau să găsesc persoane care își pot face bine treaba și să mă concentrez pe ceea ce contează cu adevărat. Totodată, a fost și o confirmare pentru mine, iar pe viitor vreau să văd cum pasiunea mea se transformă într-o afacere și sper ca în următorii ani să obțin profit din asta.
„ZIP Acceleration Program” este organizat de Centrul de Excelență în Design și Tehnologii „ZIPhouse”, în parteneriat cu Fashion Technology Accelerator Milan, Asociația Patronală a Industriei Ușoare (APIUS), cu Asociatia Organizatiilor Creative COR și Atelier 99, cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei.
Ediția 2018 „ZIP Acceleration Program” se va desfășura timp de șase luni, iar la traininguri sunt eligibili să participe antreprenorii fashion începători, cei care dezvoltă produse tech în domeniul modei (tech-fashion), startup-urile în domeniul fotografiei de modă, dar și cele care dezvoltă produse lifestyle (decorațiuni de interior, textile, produse artizanat, accesorii mobilier, sisteme de iluminat etc). Timp de jumătate de an, participanții vor beneficia de expertiză locală și internațională în dezvoltarea de produs şi business, de suport în crearea și dezvoltarea imaginii de brand, de spații de lucru în comun, de resurse software și utilaj de producere performant, precum și de un loc fix de muncă în zona de accelerare.
REDACTOR: Alexandra Şaiman