Pregătirea de maternitate este o etapă extrem de emoționantă pentru viitorii părinți. De facto, aceasta își ia începutul încă din momentul când aceștia află că urmează să fie părinți, iar din acea clipă lucrurile iau o turnură extrem de serioasă. Urmează să fie identificați doctorii de nișă (medic de familie, medic ginecolog – obstetrician), spitalul unde va apărea micuțul, dar și obiectele de primă necesitate de care vor avea nevoie membrii familiei. Ce include pregătirea de maternitate? Care sunt etapele obligatorii și ce obiecte nu trebuie să lipsească din trusa unei proaspete mămici, află din acest material oferit de magazinul online pentru bebeluși Mamico.md.
Cu ce să încep?
În primul rând, este cazul să mergi la medicul de familie din circumscripția în care locuiești, pentru ca acesta să-ți dea recomandările de rigoare și observațiile pertinente în materie de analize și controale medicale. În această primă fază este cazul să respecți, cu strictețe, sfaturile oferite de medic și să întreprinzi toate verificările necesare. Nu te speria de numărul analizelor, ci ia-le ca pe un control de rutină amplu.
Ulterior trebuie să decizi ce medic obstetrician îți va monitoriza sarcina, astfel încât să poți observa întreaga evoluție a fătului. De-a lungul sarcinii, acesta îți va oferi sfaturi și te va ajuta să depășești fazele dificile. Ține cont de alimentația ta și de efortul fizic pe care-l depui.
Cum mă pregătesc de internare în spital?
Iată că ai ajuns aproape în ultima fază a gravidității tale, de aceea pregătirile iau o altă turnură. Este momentul oportun să pregătești așa numita geantă de maternitate, cu toate cele necesare, însă fără a exagera. În primă instanță, nu uita de documentele necesare pe care trebuie să le ai cu tine la internare: buletinul de identitate, asigurarea medicală și ecografiile efectuate în ultimul trimestru (eventual, dacă le-ai făcut în altă parte).
La capitolul pregătire tehnică, geanta ta de maternitate trebuie să conțină câteva obiecte relevante:
- Nu uita să-ți iei o pijama confortabilă, pentru perioada de spitalizare;
- Sutien pentru alăptare și absorbante pentru sân, ca să îți fie comodă lactația;
- Pompă de sân și accesoriile aferente acesteia;
- Cremă cu lanolină – sursă de prim ajutor pentru mameloane.
Evident, tot în această listă trebuie să se regăsească obiectele de igienă destinate nemijlocit mămicii: gel de duș, cremă hidratantă, pastă și periuță de dinți. Pentru cel mic, specialiștii recomandă să te înarmezi cu:
- Scutece pentru nou-născuți, orientativ alese ținând cont de greutatea fătului;
- Șervețele umede non-alergenice (preferabil fără miros, din materiale potrivite pielii gingașe);
- Biberoane
- Tetine
- Formulă de lapte praf.
Unii specialiști recomandă să incluzi în listă și serul fiziologic, pentru a curăța ochii sau urechiușele copilului, dar credem că această recomandare trebuie să fie oferită nemijlocit de doctorul neonatolog, la fel ca orice alte preparate medicamentoase. În plus, nu uita să iei cu tine primele piese vestimentare pentru cel mic:
- Body pentru copii, preferabil cu sistem de capse în loc de nasturi;
- Bluze;
- Pantaloni;
- Căciuliță.
Nu este cazul să îți faci rezerve mari de obiecte, mai ales pentru că unele instituții medicale îți pot oferi geanta de maternitate, iar proaspătul tătic, cu siguranță, îți va aduce pe parcurs tot de ce ai mai putea avea nevoie. Iar pentru comoditatea și confortul vostru, puteți apela la magazinul online pentru bebeluși Mamico.md, unde găsești fără efort cele mai importante obiecte pentru cel mic.