Populația insulei Montreal tocmai a depășit pragul de 2 milioane… trei ani în urmă. Rezultatele  recensământului din 2016 au forțat o revizuire descendentă a populației din Quebec, o revizuire care a afectat în mod deosebit orașul. 

96.000 de quebeci, “pe cale de dispariţie”

Institutul de Statistică din Quebec (ISQ) a lansat, cea mai recentă estimare a populației provincia, caren arată acum 8,4 milioane. De altfel, ea a anunțat că a trebuit să efectueze o “revizuire majoră” a datelor publicate începând cu 2011 ca urmare a rezultatelor recensământului din 2016. Exercițiul realizat de Statistica din Canada a determinat că, Quebec avea 96.000 de locuitori mai puțini decât numărul estimat. Astfel, în loc să înregistreze o creștere anuală de 0,77%, provincia a înregistrat o creștere a populației cu 0,54% între 2011 și 2016.

Această revizuire a afectat în special insula Montreal. Rezultatele recensământului din 2016 au arătat că această creștere a sa a fost de jumătate, față de cea așteptată. Astfel, în loc să crească cu o rată de 0,95% pe an, populația insulei a crescut cu numai 0,48%. Deși a fost anunțat că, Montreal a atins piatra de hotar de două milioane de locuitori în 2015, acest platou a fost în cele din urmă atins în 2018.

Fiabilitatea datelor

ISQ explică faptul că recensămintele efectuate la fiecare cinci ani furnizează date fiabile, dar că între aceste exerciții, demografii trebuie să facă proiecții bazate pe anumiți indicatori. Deși datele sunt destul de fiabile pentru nașteri și decese, ele sunt mai incerte pentru numărul de persoane care se mută într-o altă provincie sau țară. Acest lucru explică motivul pentru care creșterea montrealului este atât de afectată, câștigurile populației fiind generate în principal de imigrație.

Creştere accelerată

Deși creșterea Montrealului a fost în cele din urmă mai mică decât se aștepta între 2011 și 2016, ISQ estimează acum că sa accelerat foarte mult de atunci. De fapt, insula a fost provincia cu cea mai mare creștere în trei ani. Și acest lucru, în ciuda exodului semnificativ pe care Montreal îl simte în favoarea suburbiilor sale. Demografii ISQ estimează că populația din Montreal a crescut cu 1,74% între 2016 și 2018, cu mult peste media provinciei de 0,99%. Această creștere puternică în Montreal se datorează în principal imigrației și, într-o măsură mai mică, nașterilor. Evident, acestea sunt previziuni pe care recensământul din 2021 le-ar putea invalida.

Metropola îmbătrânește mai repede

Evaluarea ISQ estimează, de asemenea, că îmbătrânirea populației este mult mai puțin simțită în oraș. “Populația din Montreal îmbătrânește mult mai repede decât în ​​altă parte, indiferent dacă ne uităm la proporția persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste sau vârsta medie”, spune Martine St-Amour. Ca rezultat, 16,3% din populația din Montréal a fost 65 de ani timidă față de media provinciei (18,8%). Timp de 12 ani, locuitorii din Montreal au îmbătrânit colectiv mai puțin de un an, vârsta medie fiind de la 39,8 ani în 2006, la 40,5 ani în 2018. În comparație, media Quebec a trecut de la 39,8 ani, la 42,3 ani. Dacă Montreal își pierde familiile la 450 de ani, este plin de adulți tineri care vin să studieze acolo. În plus, majoritatea imigranților ajung la vârsta de douăzeci de ani, ceea ce ajută la limitarea îmbătrânirii.

REDACTOR: Vlăduţ Cobzaru

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *