Un proiect demarat încă acum câțiva ani bate, și-n continuare, pasul pe loc. Constructia podului rutier peste Prut care să lege România de Republica Moldova a rămâne, deocamdată, un vis. Asta pentru că lucrurile s-au mișcat cu viteza melcului, iar podul care va lega orașele Iași și Ungheni încă nu a trecut, măcar, nici de stadiul de proiect.

“Pentru construcția podului de la Ungheni, cu o lungime de peste un kilometru a fost încheiat pe 22 aprilie 2015, contractul de servicii în vederea elaborarii studiului de fezabilitate, în  sumă de aproape 800 de mii de lei românești. În prezent, studiul de fezabilitate a fost avizat în Consiliul Tehnico – Economic al CNAIR S.A. și al ministerului Transporturilor, urmând să fie supus avizării Consiliului Interministerial de Avizare Lucrări Publice de Interes Național și Locuinte, și ulterior să fie aprobat proiectul de Hotărare de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici”, au susținut reprezentanții ministerului Transporturilor de la București, citați de presa de peste Prut.

Cu toate acestea, implementarea proiectului înâmpină o serie de probleme. Este vorba despre localizarea unde va fi construit podul rutier, în zona declarată arie naturală protejata, potrivit legislației de mediu din România, conforma cu directivele europene. Aceasta situatie va ingreuna substantial procesul de obtinere a acordului de mediu.

Acest pod ar trebui dotat cu o infrastructura vamală și de control al trecerii frontierei de stat, urmând a contribui nu doar la intensificarea relațiilor bilaterale dintre România și Republica Moldova, dar și la accelerarea fluxului de mărfuri. Doar că pentru moment, totul rămane la stadiul de intenție.

AUTOR: Alexandra Șaiman

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *