Petru este un tânăr de 20 de ani, din Nisporeni, care în anii de liceu se vedea maestru în sport, după liceu a făcut armata în Chișinău având gânduri de a se face bucătar, iar după armată dintr-o glumă a ajuns frizer la cel mai cunoscut Barbershop din Republica Moldova, fiind angajat la Lisnic Barbershop din Iași. Despre tendințele în materie de barbă și tunsoare a bărbaților în 2019, despre provocările meseriei de frizer, dar și despre calitățile unui frizer de succes aflăm chiar de la Petru Mușchei.

,,Am început în glumă”

Nicolae Chicu: Cum ți-a apărut dragostea față de această meserie?

Petru Mușchei: Să fiu sincer, am început  în glumă să fac niște cursuri de frizer și bărbier la Lisnic Barbershop din Chișinău. Am vrut doar să văd ce-mi iese, și a ieșit mai mult decât m-am așteptat. După primele lecții au apărut și rezultatele. Mereu am concurat cu cei mai buni în sinea mea pentru a mă autodepăși și pentru a mă autoperfecționa.

Nicolae Chicu: Cum a venit angajarea la Barbershopul din Iași?

Petru Mușchei: După ce am făcut cursurile, m-am angajat în Chișinău la o frizerie în care veneau doar arabi. Acolo am lucrat o lună, iar la scurt timp am fost contactat de către șeful de la Lisnic Barbershop din Iași. Dumnealui mi-a făcut propunerea joi, iar eu duminică eram deja în România.

,,În România sunt mult mai mulți bărboși”

Nicolae Chicu: Prin ce se deosebește un barbershop din România cu unul din R.Moldova?

Petru Mușchei: Este cam greu de făcut o comparație, deoarece în Republica Moldova, din punctul meu de vedere este doar un singur barbershop adevărat, acela fiind Lisnic Barbershop. În România sunt mult mai multe.

Nicolae Chicu: Dar care este diferența dintre clienții de peste Prut și cei de la noi?

Petru Mușchei: Oamenii din România sunt mai libertini, ei sunt mai deschiși la anumite tunsori ieșite din comun. În România mai există și obiceiul de a lăsa bacșiș foarte des, ceea ce nu prea vezi la noi. Spre deosebire de Republica Moldova, în România sunt mult mai mulți bărboși, și aici mă refer la oamenii care poartă barbă de la medie spre lungă.

Nicolae Chicu: Ce tipuri de tunsori preferă bărbații în 2019?

Petru Mușchei: În acest an, bărbații preferă tunsorile ,,Crop” și de asemenea tunsorile moderne – clasice,  așa cum este și la mine, de altfel.

Nicolae Chicu: Clienții vin cu ideile lor proprii sau se conduc după anumite exemple din fotografii?

Petru Mușchei: Sunt clienți care vin pentru prima dată, ei uneori mai aduc și fotografii, însă cel mai important este să alegi o tunsoare după forma capului clientului. La unii, osul occipital este mai ieșit, atunci trebuie să facem o tunsoare care să nu-i scoată în evidență acel os. În cazul în care clientul îmi propune o tunsoare foarte complicată pe care nu aș putea-o face, iau eu inițiativa și-i propun anumite variante, ținând cont și de dorințele lui, desigur. Mai sunt și clienți care vin în barbershop și se lasă pe mâna frizerului, în așa cazuri îi fac cea mai potrivită tunsoare, care să îi ascundă cel mai bine denivelările capului.

Nicolae Chicu: Dar la capitolul barbă, care sunt preferințele clienților în acest an?

Petru Mușchei: La fel ca și tunsoarea, barba se alege după forma feței. Nu putem face barba rotundă la cineva care are și capul rotund, o facem puțin ascuțită. De asemenea, forma maxelarului la fiecare bărbat este diferită, iar noi trebuie să-i dăm o formă cât mai simetrică bărbiei. Cea mai mare parte din clienți preferă barba de dimensiune scurtă spre medie.

Nicolae Chicu: Clienții pot procura produsele pentru întreținerea bărbii și a părului direct din Barbershop?

Petru Mușchei: Desigur că da, toate produsele pe care le folosim în barbershop: ceară pentru păr, pentru barbă, uleiuri, balsamuri, clienții le pot cumpăra de la noi. Este mult mai ok așa, deoarece noi le folosim pe barba sau pe părul clienților, ei văd efectele pe viu și ca să nu se mai complice să le comande pe internet, le cumpără de la noi.

,,Cum o să te mai înveți să tunzi păr mare dacă nu nu o faci?”

Nicolae Chicu: Care a fost cea mai grea tunsoare pe care ai făcut-o vreodată?

Petru Mușchei: Cel mai mult am stat la părul mare, la început încă nu știam cum să frezez păr mare. Îmi aduc aminte că venise clientul, dorind să-i scurtez doar vârfurile. Atunci mi-am rugat colegul să-l tundă, iar el mi-a răspuns: ,,Cum o să te mai înveți să tunzi păr mare dacă nu o faci?”. Atunci mi-am spus în sinea mea că o să pot. I-am spus clientului că am idee cum se face, doar că nu o mai făcusem până atunci. L-am întrebat dacă nu se grăbește, informându-l că o să dureze mai mult. Am fost sincer, iar clientul mi-a răspuns cu înțelegere, lăsându-mi chiar și bacșiș.

Nicolae Chicu: Ce calități trebuie să aibă un frizer pentru a avea mulți clienți?

Petru Mușchei: Voință de a crește pe plan profesional, trebuie să fie foarte atent la comportamentul pe care-l are. Mulți clienți vin pentru atmosfera din salon, pentru acea discuție cu bărbierul. Un frizer bun va ține cont întotdeauna de starea clientului și îl va face mereu să se ridice de pe scaun mulțumit și cu zâmbetul pe buze.

,,Artă + talent + muncă este formula de succes a unui frizer”

Nicolae Chicu: Frizeria ca domeniu, este artă sau o îndeletnicire obișnuită?

Petru Mușchei: A fi frizer este o artă, pentru că frizerul creează în fiecare zi. Când tunzi, pui accent pe imaginația și pe viziunea ta personală. Artă + talent + muncă este formula de succes a unui frizer.

Nicolae Chicu: În ce măsură poate un frizer să-și asigure o viață decentă din salariul pe care-l are?

Petru Mușchei: Desigur că este o meserie din care poți câștiga bani. Dacă muncești și vrei să crești profesional, vei deveni mai bun, ceea ce caută majoritatea clienților – profesionaliști în domeniu. Clientul caută pe cineva care să-i poată da un sfat, cineva în care ar putea avea încredere. Deci, voința, creșterea profesională și munca aduc clienți, iar în urma serviciilor calitative acordate lor, poți avea și un salariu bun.

Nicolae Chicu: Care este cea mai mare provocare pe care o are un frizer?

Petru Mușchei: Din punctul meu de vedere, cea mai mare provocare este să ajungi cât mai sus, să fii printre cei mai buni, bineînțeles că nu este ușor, dar nici cel mai greu atâta timp cât ai dorință.

Nicolae Chicu: Ce înseamnă să ajungi sus în acest domeniu?

Petru Mușchei: Să ajungi la acel nivel în care să poți ține seminare educative de orientare în carieră, să poți învăța pe alți frizeri / bărbieri cum să tundă corect, arătându-le anumite laturi ale propriului tău stil.

Nicolae Chicu: Ce sfat le-ai da persoanelor care ar vrea să înceapă o carieră în acest domeniu, dar nu au curajul s-o facă din diferite motive?

Petru Mușchei: Să pună mâna pe mașina de tuns și pe foarfecă și să se apuce de treabă. Sunt o mulțime de tutoriale pe internet, foarte multe tehnici din care poți fura câte puțin până-ți faci propriul stil, propria tehnică de a tunde. Desigur, trebuie să facă și cursuri de calificare în domeniu. Fiecare avem prieteni, deci trebuie să înceapă cu ei, să pornească de acolo unde pretențiile nu sunt prea mari. Să înceapă cu cei mai simpli oameni, acolo unde și prețurile sunt mai mici.

AUTOR: Nicolae Chicu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *