A fost inițiată o nouă petiție on-line. De această dată este vorba despre acordarea de către Guvern a zile libere care vor fi recuperate. Inițiatorii petiției se declară nemulțumiți că Guvernul a luat această hotărâre, considerând cetăţenii acestei ţări, chiar dacă vor sau nu, trebuie să se odihnească mai mult decât prevede Codul Muncii. Or, art.111 al acestuia, stabileşte o listă exhaustivă a zilelor de sărbătoare nelucrătoare, clar enumerate, iar acordarea zilelor libere, care ulterior trebuie recuperate, nu face decât să pericliteze activitatea normală a instituţiilor publice, creând un disconfort atât în rândul beneficiarilor serviciilor publice, cât şi a funcţionarilor publici. Nu este clar scopul şi necesitatea acestor “mini vacanţe”, se mai arată în această petiție pe internet.

Această practică nu doar că ar trebui supusă unui control al constituţionalităţii, dar aduce şi o doză de haos în societate, având în vedere că nu este vreun motiv imperativ de a le acorda, iar activitatea persoanelor fizice şi juridice de drept privat depinde de prestarea serviciilor publice, şi pentru că aceste zilele libere date de Guvern nu au un caracter permanent, ci ocazional, fac imposibilă crearea unei agende sigure, fiind necesară reprogramarea activităţilor deja stabilite, susțin inițiatorii petiții.

Un exemplu în acest sens, sunt instanţele de judecată, care îşi stabilesc şedinţele ţinând cont de zilele lucrătoare şi nelucrătoare din calendar, precum şi de art.111 din Codul Muncii. “Mini vacanţele” „dăruite” de Guvern, duc sau la amânarea şedinţelor de judecată, cu implicarea mai multor acţiuni procedurale, unele mai dificile, ori necesitatea unei duble remunerări (fapt ce nu se face). La fel, şi cel mai important, este tergiversarea examinării dosarelor din această cauză. Şi astfel de exemple sunt multe.

Inițiatorii vin cu un apel să semneze această petiție.

Liviu Damian // radionunta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *