Peste patru cincimi din populaţia lumii trăieşte sub un cer poluat de lumină artificială. Aceasta este concluzia unui nou studiu, care prezintă modalitatea în care lumina artificială iluminează cerul nopţii.

Potrivit datelor obţinute cu ajutorul sateliţilor, 83 la sută din populaţia lumii, dintre care aproape toţi europenii şi nord-americanii, trăiesc sub un cer cu zece la sută mai luminos decât starea normală.
Situaţia este cu atât mai cumplită pentru persoanele care trăiesc în vest. Potrivit cercetătorului Fabio Falchi de la Institutul de Ştiinţă şi Tehnologie din Italia, 60 la sutĂ dintre europeni Şi 80 la suta din persoanele care trăiesc în America de Nord nu pot vedea Calea Lactee.
În Marea Britanie, poluarea cu lumină este atât de mare încât un sfert din populaţie nu are nevoie să se adapteze de la vizibilitatea colorată furnizată de lumina de zi la vizibilitatea în alb şi negru, specifică nopţii. Cercetătorii avertizează că nopţile care nu se întunecă mai mult decât un amurg afectează animalele nocturne, în timp ce la oameni acest fenomen este asociat cu apariţia dereglărilor de somn şi a bolilor, relatează corespondenţii BBC.
AUTOR: Liviu Damian, reporter MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *