Peste 700 de medici de familie, ginecologi, pediatri și asistenți medicali au fost instruiți cum să intervină în cazurile suspecte de abuz. Astfel, lucrătorii medicali din mai multe regiuni ale țării au fost informați despre modalitățile de identificare și raportare a cazurilor de abuz sexual asupra copiilor.

Instruirile au fost organizate, în perioada 23-25 februarie,în cadrul proiectului ”Creșterea gradului de conștientizare cu privire la abuzul sexual și exploatarea sexuală a copiilor în rândul lucrătorilor medicali”, realizat de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC), în parteneriat cu Societatea de Pediatrie din Republica Moldova, cu sprijinul Oficiului Consiliului Europei în Moldova. 

Medicii, prezenți la eveniment, au menționat că astfel de instruiri sunt binevenite și necesare. ”Un lucru foarte important pe care l-am aflat este modalitatea de a face un interviu de protecție cu copiii care îmi trezesc suspiciuni că ar putea fi victimele unui abuz. A fost util să înțeleg cum trebuie adresate întrebări indirecte, astfel încât acel copil să se destăinuie”, a afirmat Ecaterina Timotin, medic la Centrul de Sănătate din satul Geamăna, Anenii Noi. 

Și Maria Clipa,medic la Spitalul Raional din Șoldănești, a spus că instruirea a fost utilă. ”Eu fiind ginecolog de profesie, întâlnesc multe cazuri critice în care trebuie să știu cum să reacționez și ce pași trebuie să întreprind”.

Instruirile au fost facilitate de președinta CNPAC, experta în domeniul protecţiei copilului, Daniela Sîmboteanu și de președinta Societății de Pediatrie din R.Moldova, doctorul habilitat, profesorul Nineli Revenco. De asemenea, la eveniment a participat și cercetătoarea științifică la Institutul Mamei și Copilului, Dorina Savoschin.

”Ne-am propus, în primul rând, să schimbăm percepția lucrătorilor medicali față de rolul pe care îl au în identificarea și raportarea cazurilor suspecte de abuz sexual asupra copiilor. Fără o atitudine corect formată, fără ca să știi pașii care trebuie urmați în astfel de situații, medicii nu vor acorda atenția cuvenită acestei probleme. Vorbim în mod special despre fenomenul abuzului sexual față de copii, un fenomen foarte alarmant care, în ultimii 5 ani, este în creștere în țara noastră”, a menționat președinta CNPAC, Daniela Sîmboteanu. 

Despre importanța implicării lucrătorilor medicali a vorbit și șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, William Massolin.”Identificarea abuzurilor este cea mai importantă parte a drumului către recuperarea victimei și în acest context, doctorii au o obligație etică și profesională de a raporta cazurile suspecte”, a punctat William Massolin.

În timpul sesiunii de instruire a fost difuzat scurtmetrajul ”Răspunsul sistemului medical la cazurile de abuz sexual asupra copiilor”, realizat de CNPAC,carereprezintă un caz de abuz și modalitățile prin care se poate implica un lucrător medical. (https://www.youtube.com/watch?v=v50J5_I-myk&ab_channel=CNPACONG)

Potrivit datelor Procuraturii Generale, în anul 2019, au fost înregistrate 396 cazuri de abuz sexual față de copii, cu peste 80 la sută mai multe față de anul 2014. Un studiu privind violența împotriva copiilor și tinerilor, din 2019, relevă că una din șapte fete (14,4%) și unul din 20 de băieți (5,3%) au fost supuși violenței sexuale, până la vârsta de 18 ani. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *