Peste 600 de elevi și profesori din satul Mingir, raionul Hâncești, vor învăța și activa în condiții mai bune după măsurile de reabilitare termică. Lucrările de reparație a clădirii au fost demarate în luna septembrie a anului 2015 și au costat în total peste două milioane de lei, dintre care aproape o jumătate din sumă a fost oferită sub formă de grant de către Fondul pentru Eficiență Energetică, iar beneficiarul a investit 780.677 lei, bani acordați de Consiliul raional Hâncești.

Proiectul prevede schimbarea ferestrelor și ușilor unui bloc, în care se află Sala festivă și Sala sportivă, precum și intrarea principală în școală. Totodată, au fost izolați termic pereții exteriori ai clădirii și reabilitat, parțial, acoperișul. Clădirea gimnaziului a fost astăzi inaugurată oficial.

Maria Lazăr, directorul Gimnaziului Mingir

Avem o eficiență a consumului de energie în valoare de 40%. Înainte de implementarea proiectului, aveam nevoie de 209 mii lei anual pentru încălzirea instituției în sezonul rece. În anul 2017 însă, am cheltuit 126 de mii de lei. Este o sumă substanțială pentru noi.

Simion Berzoi, director operațiuni din cadrul Fondului pentru Eficiență Energetică

Am primit peste o mie de cereri la Fondul pentru Eficiență Energetică. Deci, competiția a fost foarte mare, iar proiectul dumneavoastră a câștigat. Vreau să vă îndemn să continuați să depuneți eforturi pentru că scopul Fondului este de a ajuta autoritățile locale să eficientizeze consumul de energie. Iar copiii să aibă condițiile necesare pentru a învăța.

Dumitru Cornei, vicepreședintele raionului Hâncești

Ne-am străduit să aducem căldură și lumină în instituția dumneavoastră și mai avem multe proiecte pe care le desfășurăm împreună cu Fondul pentru Eficiență Energetică. Le mulțumim pe această cale și vă îndemn să contribuim, în continuare, la dezvoltarea localităților din raionul Hâncești.

Ilie Chițanu, primarul satului Mingir

În ultimii ani s-au învestit mulți bani în reabilitarea școlii, după ce timp de 40 de ani, au fost efectuate doar lucrări de reparație cosmetică. Eu fac parte din a doua promoție, care a absolvit această școală. Vă mulțumesc tuturor pentru implicare. Profit de ocazie și vă spun că vom fi foarte insistenți să câștigăm și alte proiecte la Fondul pentru Eficiență Energetică.

În urma calculelor efectuate, administrația instituției de învățământ va face economii anuale de energie în valoare de 636 mii kwh. Totodată, vor fi reduse emisiile de CO₂ în volum de 134 de tone anual.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *