Secția Carte veche și rară a Bibliotecii Naţionale a Moldove invită la expoziția cu genericul “Biblia – monumentul suprem al civilizației” organizată în spațiul expozițional al secției.

https://www.facebook.com/cartevechebnrm/videos/914599795648734/

Pentru prima oară veţi avea ocazia să admirați diverse exemplare a Sfintei Scripturi  care reprezintă credința și trăirea creștină, inspirată de Duhul Sfânt al lui Dumnezeu.

Expoziția cuprinde peste 50 de exponate relevante precum: Biblii vechi în diverse limbi, prima Biblie în limba română tipărită la București în 1688 (ediție facsimilă); Sfânta Scriptură tradusă de pe textul grecesc al Septuagintei, confruntat cu cel ebraic și tipărită în 1936 la București; Biblia în limba română tipărită la Sankt Peterburg de către Societatea Biblică, în 1819.

De asemenea, puteți vedea unul din cele mai vechi texte evanghelice scris cu alfabet glagolic. Este vorba de Evanghelia Assemani, datată cu secolul al XI-lea, dar descoperită la Ierusalim doar în 1736 de către directorul bibliotecii Vaticanului Iosif Assemani.

Impresionează și gravurile din Biblia lui Vasile Coreni, unul din renumiții gravori de origine belorusă, care a realizat prima Biblie ilustrată din Rusia, în secolul al XVII-lea.

Dacă treceţi pragul instituţiei, veți descoperi și alte lucruri fascinante despre Cartea Cărților, chipurile sfinților care au propoveduit Cuvântul lui Dumnezeu în lume, scene biblice din Vechiul și Noul Testament, dar și abordări filosofice privind rolul și importanța Bibliei pentru umanitate.

Expoziția este organizată în contextul declarării anului 2020 că fiind „Anul Bibliei”, pentru a promova și răspândi la nivel global Cuvântul lui Dumnezeu.

REDACTOR: Vitalie Guţu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *