Peste 350 de tone de melci sălbatici, recoltaţi din Bistriţa-Năsăud, sunt trimise la export, în principal în Italia, unde preţul unui kilogram ajunge la 30 de euro, în timp ce culegătorii primesc doar doi lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Sute de tone de melci, fructe de pădure, ciuperci şi plante aromatice sunt culese de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud în fiecare an şi ajung în cea mai mare măsură la export, în Italia, Franţa, Germania, Grecia sau Spania. Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, cea care autorizează astfel de activităţi de recoltare a animalelor, plantelor sau a fructelor din fauna sălbatică a judeţului Bistriţa-Năsăud spune că anul trecut s-au colectat din judeţ 359 de tone de melci.
Culegătorii de melci primesc pentru fiecare kilogram pe care îl predau centrelor de colectare 1,5 – 2 lei, într-o zi reuşind să strângă între 12 şi 15 de kilograme de melci. Aceştia trebuie să ştie că nu orice melc este bun pentru export, ci doar cei care au minim 28-30 de milimetri.
Cele peste 350 de tone de melci care sunt colectate în fiecare an din livezile şi pădurile din Bistriţa-Năsăud ajung la export, cea mai mare cantitate mergând către Italia. Nu numai melcii din Bistriţa-Năsăud sunt preferaţi de străini, ci şi plantele aromatice, ciupercile şi fructele de pădure.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *