Universitatea de Stat din Moldova a organizat al doilea program de dezvoltare personală “Ambasador USM – calea spre o carieră de succes”. Beneficiari ai acestei ediții au fost 32 de tineri din toată țara, întruniți la Chișinău pentru a forma o atitudine obiectivă în proiectarea carierei personale.

Pe parcursul a trei zile, tinerii au deprins abilități de comunicare, lucru în echipă și au învățat să se cunoască pe sine. Ulterior, aceștia vor reveni acasă pentru a organiza ateliere de ghidare în carieră și orientare vocațională.

Aida Cotruță, Șefa Centrului de ghidare în carieră și Relații cu piața munci USM spune că „Programul Ambasador USM urmărește formarea atitudinii pozitive și obiective tinerilor în proiectarea carierei personale. Programul vine în susținerea liceenilor în formarea unor abilități necesare deciziei pentru o carieră de succes.”

Beneficiile Ambasadorului USM sunt:
– obținerea certificatului de participare;
– scutirea de taxa de studii, în cazul admiterii la USM;
– cazarea gratuită în căminele USM;

Alexandra Popov, participantă în programul Ambasador USM 2019

Am aplicat la programul dat, datorită unui grup de pe facebook în cadrul căruia se postează multe oportunităţi pentru tinerii de vârsta mea. Un imbold principal al aplicării a constat în ideea că tema programului era “Ambasador USM – calea spre o carieră de succes”, iar fiind în clasa a X-a, deja trebuie să mă gândesc la profesia mea de viitor. A fost un training extrem de util în cadrul căruia coordonatoarea Aida Cotruţa chiar a transmis informaţia într-un mod simplu şi interesant. Datorită programului am descoperit mai multe lucruri despre caracterul şi personalitatea mea şi nu în ultimul rând – ce profesii mi se potrivesc cel mai bine. În programul dat trebuie să se implice toţi tinerii, deoarece chiar ajută în descoperirea propriei persoane, iar activităţile incluse în sesiuni te fac să gândeşti, să analizezi, să descoperi şi să te dezvolţi.

Pe parcursul a trei zile de cunoaștere de sine și dezvoltare personală, tinerii au fost provocați să poarte cu ei un balon colorat care semnifica viitoarea lor carieră. Și fiecare tânăr și-a ales să-și reprezinte cariera într-un mod deosebit, diferită de a celorlalți fiind prin culoarea, dimeniunea balonului , ornamentele de pe el, locul și timpul în care era alături de participant.

Eugen Proscurov, participant, Programul Ambasador USM 2019

Programul a fost ok. Sincer am fost sceptic cu privire la subiectul propus, dar a reușit, cred eu, să-și îndeplinească scopul cel puțin pentru mine. Am mers la program plin de sine și de viitorul meu, dar după au început să apară întrebări. Am început să mă gândesc serios la ce vreau să fac în viitor și dacă chiar vreau să pun banii înaintea celorlalte interese.

Programul este destinat tuturor liceenilor curioși, care vor să se realizeze în viață și să fie o sursă de inspirație pentru alții. După finalizarea programului de formare, fiecare ambasador va avea misiunea de a realiza activități de formare în domeniul proiectării carierei colegilor de liceu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *