O pepinieră din Republica Moldova exportă în Georgia material săditor pentru înființarea plantațiilor viticole cu soiri tradiționale georgiene. Din acest an pepiniera va supune materialul săditor termoterapii pentru a asigura că butașii și vițele altoite sunt liberi de patogeni și sunt siguri pentru înființarea plantațiilor sănătoase. Echipamentul de termotratare a butașilor și vițelor altoite a fost procurat cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova și este unica de acest fel în Republica Moldova.

Vasile Vutcarău, directorul companiei, a precizat că în anul trecut din cantitatea totală de material săditor produs, circa 10% a fost exportate în Georgia. În regiunea caucaziană sunt exportate soiurile specifice acestei zone precum Saperavi și Rkațiteli, dar și soiuri europene ca Merlot, Sauvignon blanc, Cabernet și Chardonnay. Datorită efectuării termotratării materialului săditor, pepiniera  va putea exporta și în UE, când Republica Moldova va obține acceptul respectiv.

Vasile Vutcarău a menționat că materialul săditor produs în pepinieră este foarte calitativ, iar datorită termotratării pe care o aplică din acest an cresc șansele de a avea plantații sănătoase cu potențial înalt de producere a recoltelor înalte și calitative. În anul curent deja au fost tratate circa 150 de mii de butași portaltoi și peste 30 de mii de vițe altoite care vor fi plantate în Republica Moldova și peste hotare. Experiența nouă a companiei Elvitis-Com a fost împărtășită altor pepiniere, instituții publice, dar și partenerilor.

În cadrul demonstrării echipamentului de termoterapie a materialul săditor, Karen Hilliard, directoarea misiunii USAID Moldova, a menționat că scopul USAID este de a asigura ca produsele agroalimentare din Moldova să fie mai calitative pentru a fi comercializate la prețuri înalte, iar acest lucru îl putem obține prin înființarea plantațiilor cu materialul săditor calitativ.

Pepiniera Elvitis-Com produce anual circa 6 milioane de butași și vițe altoite, pentru circa 20 de soiuri de struguri de masă și peste 15 soiuri de struguri pentru vin, care sunt comercializate în Republica Moldova, exportate în țările din spațiul estic și Georgia. Termoterapia vitelor altoite, la temperatura de +50°C timp d 30-45 minute, este procedură obligatorie în multe țări-membre UE. Aceasta asigură distrugerea mai multor patogeni (fitoplasmele îngălbenirii aurii și lemnului negru & Bois noir, Agrobacterium vitis, etc.) care pot compromite plantațiile noi de viță de vie și calitatea strugurilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *