Maestrul Leo Butnaru a făcut o vizită pentru prima oară la Biblioteca Publică Raională „Alexandru Donici” din Orhei. Originar din Satul Negureni, raionul Orhei, Leo Butnaru este poet, prozator, eseist, istoric literar și traducător român. Opera sa cunoaște peste 200 de lucrări, printre care se enumeră: cărți pentru copii, eseuri, dialoguri, jurnale, proză, antologii de poeme, traduceri, cărți în alte limbi, etc.
În corpul unei personalități se află un om simplu, dornic de a interacționa, de a cunoaște, de a colabora.
„Puteți să mă întrebați orice, nu mă supăr. Sunt un om al dialogului. Am publicat 5 sau 6 cărți de dialog cu mari scriitori, mari personalități ale României și nu numai, și din Europa. Eu am scris jurnale de călătorii, pentru că jurnalistul din mine a rămas.”
Se spune că jurnalismul nu are limite și nu are vârstă. El e jurnalist de când se știe.
„În pofida că acum stau comod la masa de lucru, sau călătoresc cu avionul, sau cu trenul, sau cu corabia, sau pe jos, deci jurnalistul din mine funcționează.”
„Poetul este o pasăre oarbă cu ciocul încovoiat spre propria inimă”. Inima lui e Baștina, Limba, Copilăria.
„Primul meu profesor de limbă română a fost satul meu Negureni. Atunci când mă ridicam eu „Copăcel, boț de humă” ca la Creangă, satul era nealterat de rusisme, vorbea o limbă perfect românească.”
Mesajul maestrului pentru tinerii din sală a fost:
„Sunteți la o vârstă când începeți a vă forma mai serios, a vă maturiza. Eu vă sfătui să vă notați cele mai importante lucruri din viața voastră. O să le citiți ca mine la 50 de ani și o să vedeți că sunt importante, că sunt datele istoriei voastre!”
AUTOR: Adriana Negru