Temperaturile ridicate din ultima perioadă de timp afectează animalele din fermă. Tocmai pentru a evita steresul termic al animalelor specialiştii îi sfătuiesc pe fermieri să ia toate măsurile necesare în așa fel încât să limiteze la minim efectele negative ale caniculei.

Măsurile obligatorii pe care trebuie să le ia fermierii

Proprietarii şi deţinătorii de animale au obligaţia de a respecta măsurile pentru a asigura protecţia şi bunăstarea animalelor şi de a evita apariţia stresului termic asociat perioadei de vară, adesea cu temperaturi caniculare. Fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

– asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor ultraviolete nocive;

– asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic, etc.);

– existenţa stocurilor de apă şi furaje;

Asigurarea necesarului de apă este esențială în această perioadă

Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte. Pentru a reduce acest risc trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.Dacă doar o sursă limitată de apă potabilă este disponibilă, trebuie avute în vedere nevoile zilnice ale unui animal, în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică astfel:

– vaci-lapte 38-52 litri;

– bovine 38 litri;

– cai 20-45 litri;

– porci 4-11,5 litri;

– ovine 6 litri;

– păsări-curte 0,5 litri.

sursa: agrointel.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *