Cu ocazia aniversarii a 100 ani de la semnarea Declaratiei  de Unire din 27 martie 1918, în oraşul Trento, Italia, la Consulatul onorific al României a fost organizată o conferinţă dedicată martirilor unirii.

La eveniment au luat parte mai mulţi reprezentanţi ai asociaţiei românilor din regiunea Trentino Alto –Adige – “Arta-a”, Trentini nel mondo, ai asociaţiei de promoţie socială  italo-moldava “Arcobaleno”, ai asociatia culturale “Pro Cultura”, ai asociaţiei italiene “Cultura Clasica”. Au mai participat, preşedintele Asociaţiei “Promart”, care studiaza artele, Maurizio Tomasi, jurnalistul şi directorul reviste “Trentini nel mondo” – Alberto Tafner, jurnalistul şi preşedintele Asociaţiei “Trentini nel Mondo”, preotul bisericii ortodoxe române din Trento, Ion Lupăşteanu, titularul magazinului etnic cu produse din România şi Republica Moldova, împreuna cu Ileana Tomoiaga care activiaza mai mult de 10 ani în primul magazin etnic deschis în Trentino, care au oferit degustarea produselor şi vinurilor tipice, dar şi alţi oaspeţi.

Evenimentele istorice care au avut loc 100 ani în urma în Basarabia au fost prezentate de istoricul, Davide Zaffi. În dezbateri cu multe completări şi precizări au intervenit Veronica Ciubotaru, istoric originar din Republica Moldova, preotul Ion Nicuşor Miţu, român pasionat de istorie.

Asociaţia “Arcobaleno” a prezentat o expoziţie de carte  istorică, dedicată  Centenarului Marii Uniri.

Basarabeanca Veronica Ciubotaru a propus ca pe parcursul anului 2018 să fie organizate mai multe evenimente cu teme istorice şi culturale. Iniţiativă acceptată şi susţinută de Consulatul Onorific al României la Trento, dar şi de reprezentanţii asociaţiilor prezente la eveniment.

Este o iniţiativă unică pentru a descoperi şi studia istoria şi evenimentele istorice semnificative, din arealul geografic al spaţiului dintre România şi Republica Moldova.

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *