Pe 18 – 21 mai 2021 Centrul de instruire continuă al Companiei  „Teleradio-Moldova” a organizat o sesiune de instruire gratuită pe platforma online ZOOM dedicată inovaţiilor în domeniul managementului mass-media cu Doctorul Yusuf Kalyango. Training-ul este predestinat celor care au o activitate jurnalistică dar îşi doresc să devină manageri mass-media, celor care conduc o instituţie media şi nu în ultimul rând celor, care doresc să iniţieze un start-up în acest domeniu.

Sursa: Sesiunea de întrunire pe platforma online ZOOM

„Noi vom vorbi în acest curs despre antreprenoriatul media, despre inovațiile și situația curentă î mass-media și cum ar arăta viitorul acesteia. Scopul nostru este să înțelegem că industria noastră adică mass-media se schimbă foarte rapid și în permanență, și doar industria se schimbă ci și noi, oamenii. Schimbarea este stilul vieții în acest context. Iar succesul în economie nu depinde doar de resursele și activele fizice, succesul în economia de astăzi depășește toate aceste elemente, este vorba de modificarea regulilor de joc, valorile se referă la ceva care nu este tangibil, idei, oameni, cunoștințe care sunt utilizate pentru a genera venit în spațiul virtual. Iar influența și impactul distanțării fizice afectează procesul decizioal la nivelul organizației, de aceea oamenii încep să obțină venit prin intermediul spațiului virtual fără a ieși din casă, în acest sens vom discuta și despre, cum spun eu cyber-antrenopriat. ” afirmă Doctorul Yusuf Kalyango.

Consultantul media, trainerul internaţional şi profesorul universitar din SUA Dr. Yusuf Kalyango, va prezenta idei și strategii noi despre modul în care industria media trebuie să evolueze pentru a ține pasul cu tehnologiile de comunicare. Modul de instruire va reflecta cum radiodifuzorii și jurnaliștii care doresc să supraviețuiască în această nouă eră trebuie să gândească dincolo de granițele relației „angajat pentru angajator” și să învețe să găsească noi modalități de captare a publicului și piețe dincolo de Moldova; indiferent dacă sunt redactori de știri sau editori, producători de filme sau fotografi, videografi, jurnaliști, producători de televiziune sau manageri de redacție. Se va pune în discuție subiectul despre piața mediatică ca o platformă regională și globală, chiar și pentru Republica Moldova, deoarece cu extinderea rețelei de Internet, apar în continuare noi platforme de comunicații digitale, software accesibil și tehnologii informaționale ce oferă inovații antreprenoriale și oportunități pentru conectivitate globală și apel către o audiență globală.

 În prima zi de instruire (18 mai) s-a pus în discuţie subiectul Inovații și antreprenoriat media, unde a fost focusată ideea cum arată situaţia curentă în mass-media şi cum ar arăta viitorul acesteia. Iar în a doua zi (19 mai) a fost abordată tema Jurnalismul audiovizual de advocacy & stabilirea tendințelor.  În următoarele sesiuni de instruire vor fi discutate temele Comunicarea în situații de criză, jurnalismul de pace și managementul conflictelor prin intermediul audiovizualului și Viitorul mass-media: rețelele de socializare și influencerii din generația Z.

Sursa: Sesiunea de întrunire pe platforma online ZOOM

Despre scopurile și utilitatea instruirii ne-a comunicat participanta acestui training: „Luând în considerare că am finalizat studiile de master in domeniul managementului instituției media, mă interesează inovațiile, tendințele și strategiile cu referire la antreprenoriatul mass-media. Trainingul în cauză este o oportunitate favorabilă de a afla care sunt modalitățile de transformare a unei idei în oportunitate de antreprenoriat și mai ales de a cunoaște metodele de generare a surselor financiare prin social-media; Informația utilă pentru mine a fost cea că fiind abia prima zi de training am avut parte de o introducere în subiectul care urmează să fie desfășurat pe parcursrul următoarelor trei zile, iar eu având studiile de master într-un domeniu conex, cunosc deja multe dintre lucrurile pe care Dr. Yusuf Kalyango le-a menționat. Totuși, exemplele pe care acesta le-a oferit au fost utile și interesante. Iar  o altă motivație de a participa este și faptul că mereu am fost pasionată de mass-media pentru copii, și am multe idei de produse media în acest domeniu și vreau să aflu cum le pot aduce până la etapa de producție, astfel încât să aibă succes pe piața autohtonă și cea internațională (dacă luăm în considerare și familiile din diasporă). La moment activez la TRM ca producător în Departamentul Producție Multimedia pentru Copii De aici m-ar interesa și cum putem monetiza produsele pentru copii pe social media în cadrul furnizorului public național de servicii media luând în considerare reglementările comunicărilor comerciale.” Masterandă a programului Media, jurnalism și globalizare a Universității din Hamburg, Daria Capațîna.

Acest webinar a fost posibil datorită proiectului „Consolidarea comunităţii creative a noii generaţii de jurnalişti şi profesionişti media din Republica Moldova”, un proiect care este finanţat de către Ambasada Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova şi este implementat de IP Compania „Teleradio-Moldova”.

AUTOR: Maria Doaga, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *