31 de elevi și nouă profesori din zece instituții de învățământ, care au participat, în perioada 20-26 august, la tabăra ”Filtrează informația”, au elaborat și vor desfășura proiecte de promovare a educației media pentru școlile lor. Echipe din 10 școli vor beneficia de granturi mici, în valoare de 300 de dolari SUA, oferite de Centrul pentru Jurnalism Independent, scrie portalul media-azi.md.

Printre experții și trainerii cu care s-au întâlnit participanții la tabără au fost Sorina Ștefârță, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, Dumitru Ciorici, co-fondator Agora, Alex Lebedev, fondator #diez, Vlada Ciobanu, bloggeră, Lilia Zaharia, reporteră specială la Asociația Presei Independente. Sesiunile de instruire s-au axat pe tematici, precum: Ce este media și educația media; ce știm despre știre, vlogging, blogging și social media; falsurile în presă, dezinformare și manipulare.

Alte subiecte au fost siguranța online, despre care le-a vorbit  Eugenia Maxim, LaStrada, și depistarea trolilor pe Facebook, la care s-a referit Victor Spânu, co-autorul aplicației Trolles. Invitata specială la tabăra de vară, jurnalista PRO TV, Sorina Obreja, le-a povestit participanților despre jurnalismul din spatele camerei TV.

Programul taberei a inclus un curs special de două zile destinat profesorilor despre predarea educației media în școală în cadrul orelor de dirigenție. Cursul a fost prezentat de Natalia Grâu care le-a oferit profesorilor un șir de instrumente aplicative, pe care le vor utiliza atât în lucrul cu elevii, cât și cu părinții, ajutându-i să-și dezvolte spiritul critic și să devină consumatori de media conștienți.

Detalii la acest subiect găsiţi pe media-azi.md.

Tabăra de educație media ”Filtrează Informația” este organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews și Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei  Suediei la Chișinău.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *