Parteneriatele public-private sunt ca o “gură de aer” pentru dezvoltarea localităților. A fost și subiectul central al emisiunii “Între DA și NU” de la postul de radio “Eco FM”. S-a adus în discuții necesitatea unor astfel de parteneriate, s-a prezentat realitatea colaborării pe această filieră în Republica Moldova, dar s-a făcut referire și la experiența României.

În cadrul emisiunii “Între DA și NU” de la postul de radio “Eco FM” Cornel Hamza, primarul comunei Ivești, județul Galați a declarat că România a rămas în umră la capitolul parteneriatelor publice-private. O lege în acest sens a fost adoptată abia în anul 2016. Primarul de peste Prut recunoaște că multe lucruri în această direcție nu s-au reușit să se realizeze.

CORNEL HAMZA, primarul comunei Ivești, județul Galați

Am tânjit și noi după această lege, pentru că am avut foarte multe oportunități, dar care, din păcate, nu s-au realizat nici la nivelul județului, nici la nivelul comunei. Dar dacă să o luăm ca o parte a acesteia, atunci am avut multe investiții în comuna noastră și vă dați seama cei care au câștigat lucrările de investiții au fost doar partenerii noștri. Vreau să vă spun că, în anul trecut, comuna Ivești a încheiat investiții în sumă de 15,5 milioane de euro, care s-au materializat în 16 km de asfalt, organizarea unui festival al Vinului etc.

De asemenea, primarul comunei Ivești a declarat că deja are semnate pentru următorii trei ani contracte în valoare de cinci milioane de euro concretizate în două grădinițe. Un milion de euro, venit de la UE, va fi investi în șase km de asfalt, alți 9 km vor fi construiți cu bani de la ministerul român al Dezvoltării. La fel, în acest an vor începe lucrările de canalizare pentru cele 20 % lipsă, în valoare de două milioane de euro.

La rândul său, Iurie Calestru, directorul IDEP Moldova a declarat că sunt IMPRESIONANTE investițiile atrase pentru dezvoltarea comunei Ivești din Galați. Calestru susține că fondurile atrase într-o singură comună din România, multe din orașele din Republica Moldova nu au putut să le aibă nici pe o perioadă mai lungă.

În cadrul emisiunii “Între DA și NU”, primarul orașului Nisporeni, Grigore Robu a ținut să se laude cu un proiect inovativ, privind iluminarea stradală a localității. De asemenea, Robu a vorbit și despre proiectul grandios de aprovizionare cu apeduct “Prut-Nisporeni”.

GRIGORE ROBU, primarul orașului Nisporeni

Este un proiect de aproape 14 milioane de euro. În acest program sunt implicați atât donatori din țară, cât și din afară. Este vorba de suprotul UE, dar și din partea miniterului Mediului. A fost destul de importantă și contribuția fiecărui cetățean al orașului Nisporeni.

Alte detalii, aflați din emisisunea “Între DA și NU” de la postul de radio “Eco FM”, pe care o puteți găsi aici.

AUTOR: Liviu Damian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *