Un “Parlament popular al Basarabiei” a fost creat în oraşul ucrainean Odessa, generând temeri privind apariţia de noi clivaje atât la Kiev, cât şi în Republica Moldova, informează publicaţia Nezavisimaia Gazeta, citată de site-ul agenţiei Sputnik.

“Parlamentul popular al Basarabiei” a fost format de minorităţi etnice în scopul obţinerii autonomiei teritoriale, potrivit anunţului făcut de Dmitri Zatuliveter, preşedintele entităţii.

Republica Moldova, care a constituit cea mai mare parte a fostului teritoriu Basarabia, este îngrijorată de iniţiativa din Odessa, care vizează zone situate la frontiera cu regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Iniţiativa din Ucraina este susţinută de Mihail Formuzal, fostul bașkan al regiunii autonome.

Administraţia pro-occidentală de la Kiev, confruntată deja cu un conflict militar în regiunile est-ucrainene Doneţk şi Lugask şi cu pierderea Crimeei, a anunţat că urmăreşte cu atenţie situaţia de la Odesa.

“Iniţiativa de la Odessa nu depăşeşte cadrul legal. Membrii congresului instituţional evocă necesitatea finanţării din bugetul public a instituţiilor de învăţământ ale minorităţilor bulgară, găgăuză, moldoveană şi poloneză”, explică analistul Vitali Kulik, directorul Institutului ucrainean pentru Afaceri Civice.

“Au fost evocate şi chestiuni de cooperare transfrontalieră, inclusiv probleme umanitare. Aceste lucruri nu au stârnit temeri. Nu acelaşi lucru se poate spune despre invitaţii la eveniment – Sviatoslav Proinov, din cadrul partidului bulgar Ataka, şi Mihail Garbuz, liderul Patrioţilor Moldoveni. Partidul Ataka este cunoscut pentru orientarea antiucraineană, iar invitaţii moldoveni pentru ideile extremiste”, notează Kulik, citat de mediafax.ro.

AUTOR: Răzvan Dumitrescu, corespondent MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *