Sute de femei din stânga Nistrului, posibile victime ale agresiunilor în familie, sunt faţă în faţă cu agresorii. Centrele de plasament nu mai primesc pe nimeni, iar pe aşa-zisele autorităţi din regiune nu te poţi baza, pentru că, în stânga Nistrului, termenul de violenţă domestică nici nu există. Ultima scăpare sunt organizaţiile neguvernamentale de partea dreaptă a Nistrului.

Potrivit Liliei Potâng, expertă la “PROMO-LEX” femeile din regiunea transnistreană sunt nevoite să stea acasă practic lângă agresor și pot să nu aibă acces la telefon ca să sesizeze autorităţile. Mai mult, centrele de plasament nu pot să primească acum victimele în centrul de plasament, pentru că ar pune în situaţie de risc femeile care sunt plasate acolo, mai declară Lilia Potâng.

În ultimele două săptămâni, patru femei au fost ajutate de Coaliţia Naţională “Viaţă fără violenţă în familie”. Ele au fost duse în “apartamente de urgenţă” pentru a fi departe de agresori. Ajutorul este unul gratuit.

Organizaţiile neguvernamentale susţin centrele de plasament din stânga Nistrului şi oferă pachete umanitare, asistenţă juridică şi chiar locuinţe provizorii. Experţii susțin însă că pericolul va rămâne iminent până când nu va exista o legislaţie care le va proteja pe femeile din enclava separatistă de violenţa domestică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *