Aproximativ 21,201 de  persoane au redirecționat 2% din impozitul anual pe venit în sprijinul organizațiilor societății civile (OSC) şi cultelor religioase în anul trecut, iar suma totală care a fost validată a constituit peste 2,8 milioane de lei. Rezultatele și perspectivele  implementării mecanismului de desemnare procentuală de 2% au fost discutate de către reprezentanții Serviciului Fiscal de Stat cu mai mulți membri ai OSC-urilor, la clubul de presă organizat în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS), implementat de FHI 360 și susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Consilierul juridic al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, a menționat faptul că aproximativ 600 de OSC-uri s-au înregistrat la Ministerul Justiției pentru a beneficia de  mecanismul 2%, iar interesul tot mai mare din partea societății civile demonstrează viabilitatea acestui mecanism. El i-a îndemnat pe cetățeni să sprijine OSC-urile, pentru că astfel participă la gestionarea banilor publici.

Inspectoarea principală a direcției impozite directe din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Elena Teleuță, a precizat că persoanele pot redirecționa 2% din venituri atât la oficiile teritoriale, cât și online. Totodată, pentru a putea susține organizațiile societății civile, contribuabilii trebuie să depună declarația în termen, să nu aibă datorii față de stat și să selecteze o organizație care a fost aprobată de Ministerul Justiției.

 

În acest context,  șeful direcției impozite directe din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, Igor Lazari, a subliniat că din cele 21,201 de persoane care au redirecționat 2% din venituri în sprijinul organizațiilor societății civile, doar cererile a peste 16 mii au fost acceptate, iar restul au fost nevalidate.

Directoarea Clinicii Juridice Universitare din Bălţi, Olesea Tabarcea, a spus că mecanismul 2% este o modalitate eficientă atât de finanțare a OSC-urilor, cât și de susținere a proiectelor comunitare. Ea a precizat că redirecționarea acestor surse din impozitul pe venit nu este o donație, ci o repartizare a surselor financiare din bugetul public către reprezentanții societății civile.

La rândul său, directoarea executivă „Femeia și Copilul – Protecţie și Sprijin”, Victoria Secu, a subliniat că datorită cetăţenilor activi, organizația  a colectat 30 de mii de lei prin  mecanismul 2%.  SOS AUTISM s-a bucurat de ajutorul părinților copiilor cu autism în informarea cetăţenilor cu privire la desemnarea procentuală, a spus Olga Guzun, managera departamentului PR şi Fundraiser a Asociației.

Acest eveniment are loc în cadrul unor activități de promovare a societății civile cu titlul „Susține ONG-ul care te reprezintă”, desfășurate în primăvara-vara anului 2018, în cadrul Programului Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova (MPSCS), implementat de FHI 360 și susținut de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Acțiunile vor culmina cu desfășurarea Târgului ONG-urilor, pe 9 iunie 2018, în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, care va reuni cele mai active 50 organizații ale societății civile. Informații suplimentare despre MPSCS puteți afla, accesând www.fhi360.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *