Șase vieți au fost salvate de organele lui Andrei Dima, tânărul care, în urma mai multor lovituri primite de la un agresor, a decedat. Informația a fost confirmată de medicii de la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

În acest context, Radu Avadăni, medic anesteziolog-reanimatolog, coordonator-transplantolog în secția Terapie Intensivă a SCM „Sfânta Treime” spune:Despre faptul că eu și colegul meu medic-reanimatolog, Victor Garbuz suntem așteptați la Hâncești am aflat în dimineața zilei de 17 februarie. Agenția Națională de Transplant s-a adresat la noi în urma unui apel efectuat de către directorul Spitalului Clininc din Hâncești, Petru Cibotaru și mama tânărului cu rugămintea de a ne deplasa la spitalul din Hâncești pentru transportarea pacientului aflat în moarte cerebrală clinic la insistența mamei cu transferul ulterior în clinica specializată pentru diagnosticare, evaluare și donare de organe.

La sosirea noastră starea pacientului era instabilă hemodinamic și nu permitea transportarea lui. Am fost nevoiți să stabilizăm pacientul încă 2 ore pe loc în spitalul din Hâncești. Menținerea funcțiilor vitale și a hemodinamicii s-a continuat și în timpul transportării ( respirație mecanică, infuzii, vasopresori etc.). În secția Terapie Intensivă a SCM „Sfânta Treime”, tacticile de terapie intensivă au fost continuate alături de medicul-funcționalist Vladislav Sterpu şi medicul anesteziolog-reanimatolog Mircea Mîță, ceea ce a permis efectuarea investigațiilor de argumentare a cauzei instalării morții cerebrale și diagnosticarea însăși a morții cerebrale (tomografie computerizată, angiografie, dopplerografie, electroencefalografie etc).

În tot acest timp, pe parcursul a 14 ore mama pacientului a fost întotdeauna cu noi. Ea a cerut să fie prezentă la fiecare investigație, noi explicându-i fiecare acțiune și analiză, ceea ce era stresant atât pentru noi cât și pentru ea, fiindcă mama mai spera la o minune, iar speranțele erau din ce în ce mai puține. Mama avea încredere în noi, văzând că noi facem tot posibilul pentru a-l readuce pe fiul său la viață. Din păcate însă, acest lucru era imposibil, presupunerile noastre s-au adeverit: pacientul se afla în moarte cerebrală, ceea ce am și demonstrat conform legislației în vigoare a Republicii Moldova. Și atunci când mama tânărului a conștientizat că nu se mai poate face nimic, ea a anunțat din nou despre dorința sa de a dona organele și țesuturile pentru salvarea altor vieți.

La rândul său, Cornelia Guțu-Bahov, Șef secție Terapie Intensivă SCM „Sfânta Treime”, menționeazăAtunci când a apărut acest tânăr cu leziuni incompatibile cu viața și cu suspiciune de moarte cerebrală – diagnostic stabilit de către medicii neurochirurgi deplasați la Hâncești, Agenția Națională de Transplant a apelat la noi pentru a acorda ajutor în diagnosticarea și transportarea pacientului la spitalul nostru, întrucât avem o asemenea experiență. Pentru a vorbi despre donație, era necesară constatarea morții cerebrale conform protocolului național. Pentru a efectua acest lucru, pacientul a fost transportat la una din clinicile acreditate în acest scop. Cei aleși pentru asta am fost noi. Când medicii au mers la Hâncești, sarcina lor era să confirme sau să infirme faptul morții cerebrale, iar în cazul respingerii acestui diagnostic, era necesară salvarea pacientului dacă era posibil.

Din păcate, în timpul apropiat s-a confirmat moartea cerebrală, în rezultatul leziunilor incompatibile cu viața, astfel salvarea pacientului nu a fost posibilă. Însă datorită tânărului, mamei lui, familiei sale, a medicilor, inclusiv a medicilor noștri au fost salvate 6 vieți”.

”Ne închinăm în fața mamei sale, care într-un astfel de moment dificil al vieții a putut lua o asemenea decizie pentru salvarea altor 6 vieți. Acesta este un gest curajos, nobil și uman”, a mai spus Cornelia Guțu-Bahov.

Amintim că Andrei Dima a  primit numeroase lovituri în timp ce se afla în seara de sâmbătă, 11 februarie, la barul din sat. În urma altercațiilor, acesta a ajuns în comă, iar vineri, 17 februarie, a fost deconectat de la aparate, deoarece medicii nu i-au dat nici o șansă la viață.

Mama tânărului și-a dat acordul ca organele acestuia să fie donate, pentru a salva alte vieți.

Andrei Dima urma să plece la muncă în Italia. Potrivit rudelor, cu o zi înainte, el a fost bătut cu bestialitate de un consătean în vârstă de 25 de ani, care acum este dat în căutare de poliție.

AUTOR: Anna Casian-Musteață, regional.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *