Localităţile Cantemir, Leova şi Costeşti au pus bazele unui parteneriat transfrontalier cu municipiul Tecuci, din România. Acest program se axează pe trei dimensiuni mari.  

Iurie Calestru, director IDEP Moldova

Prima ar fi cooperarea pe programul transfrontalier Moldova – România, deschis pentru localităţile înfrăţite. A doua temă a discuţiilor a fost cea promovată intens de IDEP Moldova – parteneriatele public-private. O temă deloc de neglijat după importanţă pe ambele maluri ale Prutului, care întâmpină anumite rezerve la capitolul dezvoltarea acestor oportunităţi şi valorificarea lor. Şi al treilea subiect a fost potenţiala înfrăţire a municipiului Tecuci cu alte localităţi din Republica Moldova, inclusiv din delegaţia cu care am fost noi.

În cadrul aceleeaşi emisiuni, primarul municipiului Vaslui, inginerul, Vasile Pavăl, a menţionat importanţa parteneriatelor public-private, prin prisma conexiunii cu localităţile din Republica Moldova.

Vasile Pavăl, primarul mun. Vaslui

Am un program derula cu Cahulul până în anul 2020, care se va concretiza în zona culturală, unde oraşul Cahul îşi va moderniza obiectivele de patrimoniu, iar oraşul Vaslui îşi va moderniza un Centru Cultural. De asemenea, liceul din localitatea noastră a încehiat un parteneriat cu Şcoala Tehnologică din Cahul. Acest lucru îl realizăm pe această line a programului transfrontalier.

La rândul său, primarul de Soroca a făcut apel la agenţii economici care vor să-şi deschidă o afacere să bată palma pentru un eventual parteneriat public-privat.

Victor Său, primarul mun. Soroca

Aş dori să fie şi mai mult deschişi agenţii economici. Autorităţile locale au creat mai multe condiţii pentru posibilile investiţii  şi pentru a deschide noi întreprinderi în Soroca. Au fost evaluate terenurile libere, au fost incluse în planul general de dezvoltare şi atunci când se adresează un agent economic, noi suntem deschişi. Mai mult ca atât avem şi incubatorul de afaceri, unde autoritatea locală este partener.

Întreaga emisiunea “Între DA şi NU” de la postul de radio “ECO FM” o puteţi urmări mai jos:

AUTOR: Liviu Damian 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *