Aceasta bucată de pământ a avut ghinionul să fie mai mult sub ocupație rusească.  Soarta a făcut așa.  Asta a afectat și mentalitatea oamenilor.  Nu trebuie să-i judecăm pentru asta.  Republica Moldova, chiar dacă în 1991  și-a proclamat independența, nu a  ieșit din sfera de influență rusească.

Au avut câteva tentative.  Răspunsurile Rusiei   au fost dure. Mă refer în special la războiul provocat pe Nistru.  Acolo staționează  o armata ocupantă. Sub formă de”  pacificatori”! Se fac negocieri de rezolvare a conflictului pe cale  pașnică. Rezultatele nu sunt altceva decât o sierie de cedări din partea celor de la Chișinău.  În favoarea cui ? În  favoarea celor de la Tiraspol și, indirect, a Rusiei.
Am fost surprins de mișcarea făcută de Republica Moldova acum câteva luni. Au cerut celor de la ONU  să discute retragerea trupelor ruse.    Am crezut că  este un act de Curaj.  În realitate nu este altceva  decât o mascaradă.  Au retras cererea acum câteva zile.
O  revenire a propunerii va fi posibilă doar peste câțiva  ani. Asta denotă faptul că  politicienii de la Chișinău nu vor ca Moldova să scape din sfera de influență a Rusiei. Tot timpul îmi viin în minte sfârșitul   scenetei”  Să-ți deie în cap  așa ceva!  a lui Gheorghe Urschi.  Dumnezeu să-i dea sănătate maestrului !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *