Alegerea Maiei Sandu în calitate de președinte al Republicii Moldova arată  clar faptul că vântul schimbării a bătut și la Chișinău. Însă, nu este cazul să ne bucurăm prea repede. 

A pierdut doar Dodon. Acum trebuie de luptat cu sistemul care era în spatele lui. Un sistem pe care Dodon l-a preluat de la Plahotniuc. Tare mă tem că o parte din acest sistem, acum, se va replia în spatele Maiei Sandu. 

Dodon a reușit performanța inegalabilă să ajungă, într-un termen scurt, să fie mai urât de  populație decât Plahotniuc și Voronin la un loc. Voronin, care este cel care l-a promovat în politică pe Dodon, a stat 2 mandate ca  președinte. 

Această schimbare s-a produs cu acordul tacit al Rusiei. Asta pentru că  inclusiv Vladimir Putin se săturase de el. Dodon mergea de 2 ori pe lună la Moscova. Putin, în ultima perioadă, nici nu îl mai  primea. Vicepremierul Dmitry  Kozak, fiind vorba de același personaj  cu “Memorandumul Kozak”, îl mai  primea. 

Dacă Dodon era omul lui Putin, așa cum cred unii, Putin venea la Chișinău. Însă, pe timpul mandatului lui Dodon, Vladimir  Putin nu a fost niciodată la Chișinău. Aceasta  este doar o victorie. Lupta cu sistemul trebuie să  continue.

AUTOR: Paul Szasz Sebeș

***Nota Redacției: Materialul evocă exclusiv opiniile autorului și nu reflectă, neapărat, poziția portalului nostru informativ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *