Ziua de 9 mai reprezintă, pentru diferitele categorii de cetăţeni, împărţiţi în funcţie de sistemul lor de valori, în Ziua Europei/incluziunea sau Ziua Victoriei/exclusivitatea. Astfel, având in vedere geografia celor două sisteme de valori şi principii, am putut observa faptul că orasul Chişinau a devenit zona de frontieră, dar şi de întretăiere a celor două orânduiri: prezenţa lui Igor Dodon la Moscova şi marşul PDM.

Din punct de vedere istoric, având dovezi ce nu pot fi trecute sub tăcere, indiferent că sunt de natură personală (memorii, fotografii, scrisori) sau de natură istoriografică, în speţă arhivele de stat, Moscova şi-a “câştigat” un drept de exclusivitate privind organizarea paradei militare ce marchează înfrângerea nazismului de către Armata Roşie, ca singură forţă, de pe frontul estic, capabilă de a anihila Wehrmachtul şi a începe o cursa contracronometru către Berlin. Continuând, prin ocuparea Europei de Est şi crearea sistemului comunist, toţi liderii sovietici, având un sistem de propagandă la îndemână, vor crea acest simbol cu valoare strategică: Mausoleul lui Lenin, Piaţa Roşie, Armata Roşie şi Secretarul General PCURSS, însoţit de diferiţii oficiali.

În cultura occidentală , în special în SUA, au apărut kremlinologii: cercetători, afiliaţi sau neafiliaţi politic, ce urmăreau întreagă viaţă politica sovietică, dar cu predilecţie Ziua Victoriei, deoarece puteau observa schimbările din zona politică prin prezenţa sau absenţa a unor personalităţi sovietice la acest eveniment, având un singur mesaj: comunismul a învins!

Prin căderea Zidului şi disoluţia colosului sovietic, nemaivând mesajul comunist, liderii de la Kremlin, dar mai ales Preşedintele Putin, având în vedere antrenamentul de ofiţer de informaţii, a reuşit să creeze un nou simbol de putere, expunând dotările militare, dar şi să anunţe o politică de continuitate adresată nostalgicilor din tot spaţiul ex-sovietic.

Astfel, prezenţa lui Igor Dodon la paradă îmbină şi oferă o imagine aparte, foarte bine recepţionată de acea zona geografică care a crescut cu simbolistica agresivă a fostului sistem sovietic: Puţin salută veteranii, fiind urmat îndeaproape de Dodon, ce copiază mişcările liderului rus. Odată cu începutul paradei, Igor Dodon este aşezat la dreapta Preşedintelui Puţin, fiind de fapt locul de onoare ce este oferit unui oaspete străin, însă Preşedintele moldovean nu este un “străin”, având în vedere dorinţa lui de recalibrare a Moldovei către sistemul euroasiatic dominat de Moscova. Putin, aşa cum am reliefat, cunoaşte puterea simbolurilor în fostul spaţiu sovietic, iar în relaţia cu Igor Dodon le-a folosit cu dărnicie, primul fiind harta Moldovei medievale, un semnal ce trebuie perceput cu îngrijorare, mai ales cunoscând situaţia din Transnistria. Continuând, sistemul de propagandă, în special cel din Republica Moldova, puternic finanţat, a rostogolit imaginile cu Dodon şi Putin, cu precădere pe posturile rusofone, reuşind să le imprime în mentalul colectiv printr-un mesaj foarte simplu: respectul liderului rus pentru liderul moldovean.

În acelaşi timp, la Chişinău, PDM a organizat un marş cu tema Ziua Victoriei şi a Europei, fiind de fapt un mixt între cele două mesaje strategice, inclusiv prin prezenţa abundentă a panglicilor a Ordinului Sf. Gheorghe, cea mai înalta decoraţie militară a Imperiului Rus. Principalii comunicatori au fost liderul partidului, Vlad Plahotniuc, ce a adresat un mesaj bazat pe conceptul de toleranță reciprocă, armonie şi respect, adăugând şi un imbold :” trebuie odată pentru totdeauna să ieşim din dezbinarea geopolitică în care este ţinută ţară captivă atâţia ani de zile”.

Cel de-al doilea a fost Andrian Candu, Preşedintele Parlamentului, care a adresat un mesaj: „Astăzi sărbătorim trecutul şi ne aducem aminte de istorie că să nu mai greşim. Dar, astăzi sărbătorim şi viitorul, prin Ziua Europei”.

Astfel, ambele mesaje converg către direcţia declarată de Guvernul de la Chişinău, inclusiv de către Premierul Filip, care a adresat un mesaj printr-un articol publicat în ziarul Adevărul :” România şi Republica Moldova, împreună în Europa”.

Politică, cu predilecţie în democraţia occidentală, reprezentând de fapt o chintesenţa a tradiţiilor comunităţilor temeinic organizate, utilizează o multitudine de simboluri, iar cei care captează şi canalizează puterea lor sunt cei care posed aptitudinile de a convinge şi a strânge voturi, astfel încât pot ocupă funcţii: politicienii. La momentul actual, în Republica Moldova, sistemul „alb-negru” funcţionează că strategie de pre-campanie pentru alegerile din 2018.

AUTOR: Andrei Vlășceanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *