Deşi majoritatea populaţiei îşi doreşte să scape de corupţie şi să trăiască mai bine, trendul european este cam în scădere. Cum se explică asta ?

Oamenii cred că dacă la Chişinău este o guvernare pro- europeană, dar care este coruptă şi a furat şi miliardul, aşa este în toată Europa. Asta deşi, să nu uităm, că anul trecut strigau în gura mare că vor ca DNA-ul să treacă Prutul.  Cine este de vină pentru această imagine proastă pe care o are Europa ? În afara politicienilor, presa are o mare vină. Din păcate, mare parte din presă este pro- rusească. Presa locală  este, in mare parte, în mâna oligarhului Vlad Plahotniuc. Este adevărat că nu toată.  Mai sunt de vină şi formatorii de opinie( analiştii, bloggerii). Aceştia nu explică oamenilor că în Europa nu este aşa. Să se uite la DNA-ul românesc, pe care tot îl aclamau anul trecut.
Să vedem cum stă treaba cu România. Unii dintre locuitorii Republicii Moldova, din fericire nu sunt mulţi, au o ură faţă de România.  Asta deşi  România este principalul partener economic al Republici Moldova. Este pe locul întâi la exporturi. Am văzut cu toţii tragedia cu elicopterul SMURD care s-a prăbuşt în Republica Moldova.
Este notabil faptul că inclusiv Igor Dodon a transmis un mesaj de condoleanţe. Din ceea ce ştiu eu, Renato Usatîi şi Andrei Năstase nu au făcut aşa ceva.  Oare câţi dintre cei care urăsc România au fost salvaţi de SMURD ? Este adevărat că această ură este bine întreţinută de propaganda rusească.
În România, mare parte din populaţie au o părere foarte bună despre cei din Republica Moldova. Sondajele arată că peste 80 la sută vor unirea cu Basarabia (Republica Moldova). Problema este că mai avem şi oameni care ne fac de ruşine. Chiar săptămâna am fost nevoit să-l combat pe un om de la mine din oraş care urla   că noi  plătim gazul şi în locul moldovenilor.
Nu a avut argumente în faţa mea. Îmi pare sincer rău pentru că avem şi asemenea oameni. Problema este că în presa din România, Republica Moldova continuă să fie o mare absenţă. Există o mare nevoie de ştiri şi de specialişti care cunosc situaţia şi pot să le-o explice oamenilor.
Nu mai vorbesc despre faptul că pe societăţile de cablu nu avem niciun post tv de la Chişinău. Însă aici trebuie să fim foarte atenţi şi să nu cădem în capcana de a introduce un post rusesc.
AUTOR: Paul Szasz Sebes pentru MOLDOVA 9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *