Încep cu precizarea că eu îmi asum toată responsabilitatea pentru ceea ce scriu aici.  Vă rog să nu implicaţi redacţia acestei publicaţii.  Pe 27 august 2016 s-a sărbătorit 25 de ani de la proclamarea Independenţei. Cât de independentă este Republica Moldova am mai scris. Nu are rost să mai repet. 

Ieri trebuia să fie o zi de sărbătoare. Nu a fost aşa. Ei, guvernanţii de la Chişinău, au divizat lumea cu un gard de metal. Parcă era o graniţă între două lumi. Una a lor. Ei au zeci de motive să sărbătorească indepedenţa. Ei trăiesc bine. Nu îşi fac griji pentru ziua de mâine.  Copiii lor sunt la şcoli în străinătate. Cealaltă lume este cea a celor de rând. O lume total opusă. Plină de sărăcie. Oameni care nu prea mai au motive să sărbătorească independenţa. Mulţi dintre tineri abia aşteaptă să plece din ţară.  Copiii lor sunt plecaţi la muncă în străinătate. Unii în Rusia. Alţii în ţări membre UE. Mulţi s-au stabilit definitiv în acele ţări.
2 3
Scena unde se aflau oficialităţile, dar şi invitaţii, semăna perfect cu scena unde se ţin concertele de 9 Mai. Mă refer la concertele organizate de forţele pro-ruseşti. Singura deosebiera era că  acum aveau tricolorul, nu panglica Sfântului Gheorghe. După defilarea Armatei Naţionale, Poliţiei, Pompierilor, SIS,SPPS, dar şi a armatelor invitate din alte ţări, preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a coborât de pe scenă şi i-a decorat pe comndanţii acestora. Exact cum face Vladimir Putin pe 9 Mai.
4 5
Însă şi ceilalţi au fost la înălţime.  Platforma DA şi simpatizanţii lui Renato Usatîi au protestat în timpul ceremoniei oficiale. Au huiduit imnul şi însemnele de stat. Au aruncat cu ouă şi pietre în poliţişti. Au încercat să împiedice defilarea armatei . Oare dacă făceau asta în Rusia, ţară pe care mulţi o iubesc, ce păţeau ? Poliţia a folosit gaze lacrimogene. Unuia dintre liderii protestelor i-au aruncat lacrimogene în faţă.  Toate aceste lucruri au fost în acelaşi perimetru. Parcă ar fi fost 3 lumi paralele.  Toate acestea indică faptul că Republica Moldpva, ca stat independent, a eşuat.
Paul Szasz Sebes // radionunta.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *