România a fost este și va fi un  sprijin pentru Republica Moldova. E și normal să  fie așa.  Produsele moldovenești sunt foarte apreciate în România. România nu a condiționat niciodată ajutorul.  A ajutat Republica Moldova chiar și atunci când la Chișinău era la putere un regim anti- românesc.Mă   refer la regimul Voronin.Nu aș putea spune că actualul regim e unul prietenos. 

Să nu uităm totuși că  președinte e Igor Dodon.   Guvrnul este unul pro-european.  Asta nu înseamnă că e pro-românesc. Vlad Plahotniuc   nu permite asta. România a reparat zeci  de grădinițe și școli.   Le-a dotat  cu microbuze. Să nu uităm de fonduri nerambursabile.

Inclusiv regiunea transnistreană supraviețuiește datorită României. Trebuie să se  înțeleagă faptul că Republica Moldva, din punct de vedere economic, supraviețuiește datorită României, Produsele moldovenești sunt foarte apreciate aici.  Vinurile și dulciurile sunt foarte căutate.
Care este răspunsul lor la toate acestea ? Se pare că România este bună doar pentru bani. Companiile românești nu au acces pe piața moldovenească. Se știe că au încercat câteva să pătrundă și nu au reușit.  O companie românească a câștigat licitaia pentru vânzarea unor autobuze sută la sută românești pentru a circula în Chișinău. Autoritățile de peste Prut au anulat licitația. 

Oare se purtau  la fel dacă era o compania rusă.  Se pare că frații de peste Prut se comportă ca niște frași vitregi.  Marea problemă a României este că nu condiționează investițiile de pătrunderea companiilor românești.

AUTOR: Paul Szasz Sebes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *