Organizațiile semnatare condamnă discursul de ură și amenințările făcute de Ilan Șor, primarul orașului Orhei și președintele partidului politic „Şor”, la adresa jurnaliștilor și a unor oponenți politici. Acest comportament este incompatibil cu democrația, instigă la ură și violență. El nu poate fi lăsat nesancționat de către autorități.

La 20 iulie 2018, în cadrul unui eveniment organizat de partidul ”Șor”, mai mulți simpatizanți ai lui Ilan ȘOR au protestat în municipiul Chișinău la sediile a două partide politice în legătură cu pretinsa închidere a magazinelor sociale.

În discursul adresat simpatizanților săi, plasat pe rețelele de socializare și mediatizat amplu ulterior, Ilan Șor a venit cu amenințări în adresa jurnaliștilor și liderilor a două partide politice de opoziție.

Acesta a declarat următoarele:

«Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи. Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»;

«Вы – негодяи и твари, и мы вас задушим!»;

«Они, я не побоюсь этого слова, животные и мы их накажем»;

«Запомнитe, мы вас будем ждать везде: у дома, в темных переулках и соседям расскажем, кто вы такие на самом деле».;

«Замочим их в сортире»; «Закатаем в асфальт»;

«Мы будем их давить как последних мышей под плинтус, чтобы эти твари прятались от нас».

Considerăm că aceste declarații depășesc limitele garantate de libertatea de exprimare, deoarece amenințările publice cu răfuială fizică și vătămare corporală făcute de un politician sunt inadmisibile într-o societate democratică. Acest discurs se întemeiază pe intoleranța, care are la bază viziunile politice și reprezintă un discurs de ură, care este inacceptabil într-o societate democratică. Autoritățile trebuie să prevină și să sancționeze astfel de comportamente.

În acest context,

Organizațiile semnatare:

  1. Amnesty International Moldova (AIM)
  2. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  3. Promo-LEX
  4. RCTV Memoria
  5. Centrul de Informații GENDERDOC-M

REDACTOR: Alexandra Şaiman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *