Olesea Fortună este un lider în educația startup-urilor din Moldova, fiind președinta GEN Moldova (Global Entrepreneurship Network), sprijină antreprenorii în crearea, lansarea, dezvoltarea afacerilor naționale și internaționale și în special în industriile creative și modele de afaceri durabile. Ea a reușit să motiveze femeile din Republica Moldova să-și dezvolte propriile afaceri și să distrugă stereotipul că femeile nu pot face antreprenoriat. Membru cu experiență în consiliul de administrație, cu o istorie demonstrată de lucru în dezvoltarea afacerilor, învățământul superior și industriile creative, calificat în relații internaționale, management, legătură guvernamentală, dezvoltare de afaceri și dezvoltare organizațională. Un profesionist puternic în dezvoltarea afacerilor, cu o diplomă de licență axată pe Relații Economice Internaționale și Finanțe.

M9: Dacă ai arunca o privire în trecut, cum te-ai descrie la începutul drumului tău profesional?   

Olesea Fortună: Cred că dacă aș arunca o privire în trecut, m-aș defini ca o personalitate foarte hotărâtă, curioasă și dornică de a schimba lumea, așa am fost de mică. 

M9:În calitate de antreprenor, care au fost primii pași pe care i-ai făcut și cum ai descrie această experiență? 

Olesea Fortună: În calitate de antreprenor, în primul rând, este important să înțelegi din ce context ai crescut, fiindcă, eu  am crescut cu un antreprenor în casă, cumva am fost expusă culturii antreprenoriale de la o vârstă destul de fragedă. Respectiv, cred că asta m-a influențat foarte mult și m-a determinat să aleg o carieră legată de antreprenoriat și susținerea antreprenoriatului, pentru că noi oricum facem mai mult consultanță, mentorat, coaching, tot ce ține de suportul acesta de business pe care noi îl realizăm: inițierea unei afaceri și dezvoltarea ulterioară. Primii mei pași a fost să-mi găsesc echipa, care îmi împărtășește viziunile și ambițiile și ar vrea să lucreze în acest domeniu și care mă place pe mine. 

M9:Cum a luat naștere GEN Moldova și ce provocări majore a întâlnit organizația  de-a lungul timpului?

Olesea Fortună: GEN Moldova a luat naștere, adică a fost conceput ca și ideie în 2013, înainte de a fi înregistrat ca și organizație, noi ne-am reunit cu mai multe persoane, cu care, împărtășeam aceleași viziuni și am hotărât să ne gândim, să testăm dacă ea este  valabilă, dacă avem o piață pentru ea. Atunci am inițiat mai multe activități, am văzut că este loc pentru așa o idee și așa un serviciu în Republica Moldova și sunt oameni care au nevoie de noi. Respectiv, ne-am conturat ca și organizație, ulterior, pe parcurs a mai mulți ani și unele provocări au fost legate de oamenii din echipă. Nu am obiecție, fiecare om își găsește drumul său în viață, asta este normal ca să ai mai mulți doritori la început când inițiezi o idee interesantă și lumea să plece, pentru că, au alte aspirații, s-au conturat alte ambiții diferite de ceea ce noi făceam. Unul din succesele noastre este că, îi avem pe cei ce sunt devotați acestei viziuni.

M9: Deja de doi ani ne aflăm într-o situație dificilă, pandemia de Covid-19, în ce condiții s-a realizat în anul curent Săptămâna Globală a Antreprenoriatului? 

Olesea Fortună: Desigur, am trecut și noi pe online și e foarte greu de organizat evenimente pe online, respectiv, noi ne-am străduit să facem evenimente pe parcursul lunii. Am extins săptămâna într-o lună, pentru că, lumea și așa lucrează mai tot timpul pe online, nu o să aibă timp să-ți dedice fiecare zi, ca să le atragi atenția. Ne-am străduit, să nu îi obosim cu evenimente lungi, să le oferim oportunitatea să se întâlnească cu oameni interesanți, dar, pe un timp mai scurt, ca să reușească să se odihnească și cu familia. Dar să savurăm și noi procesul de organizare a acestei campanii care este Săptămâna Globală a Antreprenoriatului, noi am transformat într-o campanie lunară, pentru care am dedicat luna noiembrie. Am organizat diverse activități pentru tineri, femei și cred că cine a vrut să i-a puțin  din ceea ce am oferit, a luat, cine nu, nu a luat și asta e okey, pentru că, cel mai important e sănătatea echipei noastre. În condițiile în care, în pandemie, sănătatea are prioritate.

M9: Care sunt sfaturile tale pentru un tânăr antreprenor care are planuri mărețe, dar nu știe de unde să înceapă?

Olesea Fortună: Nu prea dau sfaturi, mai ales cele care nu sunt cerute, eu i-aș îndemna doar, încearcă și dezvoltă-ți abilitățile tale, prin participare în diferite platforme, învață din practică, pentru că, antreprenoriatul, ține foarte mult de practica ta din viață.  Antreprenorii care au succes, sunt cei care pot integra experiența de viață cu știința antreprenorială sau cunoașterea antreprenorială. Cunoașterea ține foarte mult de faptul cum îți dezvolți afacerea, etica de afacere, relațiile interpersonale care sunt, contextul mediului în care trăiești, țara, toate astea contează. Respectiv, dacă tu dorești să-ți dezvolți  afacerea într-o anumită țară, trebuie să fii foarte cunoscător de cultura și etica antreprenorială din acea țară și chiar în acea industrie, să ai o conexiune, o rețea de oameni, să lucrezi cu oameni, să fii capabil să ai competențe tehnice. Dar succesul într-o afacere ține mai mult de relațiile interpersonale și capacitatea omului de a forma aceste relații. Respectiv, noi adesea vedem că unii antreprenori, care, emigrează de la noi din țară și se duc, au un brusc succes în altă țară. De ce?, pentru că reușesc să se conecteze mai bine cu cultura antreprenorială care este acolo. Nu din cauza, că la noi nu este o etică antreprenorială, sunt oamenii care vin aici și au succes, de aceea, că contextul este mai potrivit lor. Cred că și asta este darul mobilității, de care am avut parte foarte mulți ani, posibilitatea de a-ți găsi lumea ta, unde te poți realiza. Și consider că, în fiecare loc este o etică, o cultură separată, dacă tu îți găsești  locul tău în lumea asta, e superb, dacă tu poți să-ți creezi valoare, pentru societatea în care trăiești. Pentru mine, internaționalizarea afacerii, conexiunea cu rețeaua globală a antreprenoriatului, care are 180 de țări, mi-a permis să cunosc țări, mi-a permis într-adevăr să mă simt mai creativă. Îmi era interesant să cunosc, eram mult mai îndrăzneață.  

M9: Ca să-ți extinzi o afacere la nivel internațional, care sunt pilonii de  bază la care trebuie să apeleze un antreprenor?

Olesea Fortună: În primul rând, ca să poți să-ți dezvolți o afacere într-un loc, trebuie să cunoști foarte bine consumatorii care sunt acolo și să le oferi lor valoare, asta este important să găsești cum să capturezi această valoare, să livrezi în termenii în care așteaptă. Și desigur, sunt competențe acum, absolut necesare fiecărui om, și astea sunt competențele legate de vorbitul în public, capacitatea de a negocia, dar în același timp e foarte important să cunoști etica și contextul local ca să știi cum să comunici. Adică să înțelegi aceste libertăți care le are cultura în care tu vreai să-ți derulezi afacerea. E foarte important să înțelegi contextul multicultural și să fii deschis, să vorbești limbi de circulație internațională, asta îți permite să cunoști dinamica lucrurilor. Cred că acestea sunt cele mai importante pentru mine și practica într-o afacere, mult curaj, multă exigență, multă capacitate de a utiliza obstacolele și a le transforma în oportunități. 

M9: Povestește-mi despre Cupa Businessului Creativ în Moldova? Ce oportunități vor avea participanții?

Olesea Fortună: Dacă vorbim de campania Cupa Businessului Creativ, în primul rând în acest an, alegem doi câștigători pentru anul 2020-2021. Respectiv, persoanele care au așa o afacere înregistrată, pot participa, nu este un concurs de idei de afaceri, dacă afacerea dumneavoastră nu este înregistrată, concursul acesta nu este pentru voi. În mare parte, concursul ține de cei care își desfășoară activitatea în diverse industrii care sunt parte din industriile creative, aici vorbim despre industriile culturale, ce ține de turism cultural, gastronomie. Pe lângă asta pot participa și cei din Mass-media, IT, ICT (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor). Înafară de asta, artiști, dar și cei ce au afacere din industriile tradiționale, dar aplic instrumente creative, de promovare, de creșterea și dezvoltarea afacerii, tot ce ține de design, partea estetică. Participanții vor avea posibilitatea să aibă conexiune cu cei ce dezvoltă afaceri în industrii creative, cei care, ulterior o să-i ajute să avanseze în afacere, pentru că, diferența între coaching, mentorat și pur și simplu studii este în mare parte că cunoștințele sunt adaptate la nevoile și nivelul afacerii, cât este de dezvoltată. De aceea, orice coach sau mentor profesionist se străduie să-și dezvolte coachingul, consultanța specifică eii. Cei care vor fi finaliști, vor avea acces la acest coaching, o să primească undița să prindă pește. În afară de asta vor avea posibilitate să cunoască antreprenori creativi din industrii similare, ce o să-i permită să vadă diferite produse dezvoltate în alte țări și să preia exemple de la ei. Eu sunt sigură că noi avem antreprenori în Republica Moldova care pot să ofere foarte multă valoare și celorlalți din alte țări. O să aibă posibilitate să cunoască pe cei mai avansați care deja sunt capabili să atragă investiții, o să aibă oportunitate să cunoască investitori care sunt din industria în care se află ei. Evenimentul va fi organizat în format hibrid, o să fie parțial online, parțial offline, va fi posibilitatea  de a interacționa și a realiza această conexiune. 

M9: Cu ce vă ocupați pe lângă Gen Moldova?

Olesea Fortună: Mai predau la universitatea de la ASEM, Strategii de Business Internațional, în afară de asta, mai predau Managementul Proiectelor Internaționale, dar iarăși în format part-time, adică nu mă ocup de asta full-time, deoarece, am multe activități. Mă strădui să mă implic în diferite programe de consultanță în care să ofer consultanță, atât întreprinderilor cât și asociaților dezvoltate în anumite industrii. 

M9: Privind în viitor, care sunt planurile tale pentru GEN Moldova?

Olesea Fortună: În primul rând, cred că aș vrea să rămânem o organizație, care susține activitatea ecosistemelor, să facem asta atât pe orizontal, să lucrăm cu mai  multe asociații de profil, care susțin dezvoltarea economică la nivel local, din diferite raioane, dar și pe vertical, pe anumite industrii de interes propriu. Desigur, aș vrea să atragem programul de investiții în Republica Moldova și să creștem cunoașterea, educația  antreprenorială și educația investițională, cultura.

AUTOR: Liudmila Hițuc, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *