Prim-ministrul Natalia Gavrilița a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, cea mai mare creștere de pensii din istoria Republicii Moldova. Guvernul a definitivat proiectul de creștere a pensiei minime. Astfel, începând cu 1 octombrie 2021, 183 mii de pensionari cu stagiu complet de cotizare, care primeau sub 2000 de lei, vor primi o pensie minimă de 2000 de lei lunar.  În prezent, pensia minimă este de 1188.05 de lei.

În medie cu 366 de lei va crește pensia pentru persoanele cu stagiul complet de cotizare și care au avut până în prezent o pensie mai mică de 2000 de lei. Totodată, 125 mii de persoane cu un stagiu incomplet de cotizare vor beneficia de o creștere a pensiei în medie cu 398 de lei. Alocațiile pentru 84 de mii de beneficiari de alocații sociale, mărimea cărora depinde de valoarea pensiei minime vor crește, în medie cu 450 de lei.

De asemenea, de la 1 octombrie 2021, toți pensionarii vor beneficia de o indexare cu 3,86% a pensiilor.

„Toți pensionarii vor beneficia de majorări semnificative, atât cei cu stagiul incomplet, cât și cei cu stagiul deplin. Costurile acestei majorări sunt acoperite de acumulările bugetare din acest an, care au crescut. Sunt resursele interne ale statului care vor fi prioritizate în așa fel încât să acopere cheltuielile pentru creșterea semnificativă a pensiilor. Sunt sigură că veștile bune pentru pensionari vor continua”, a declarat prim-ministrul Gavrilița.

Ministrul Marcel Spatari a spus: „Noile modificări prevăd sprijin pentru pensionarii  vulnerabili, cu cele mai mici pensii. 428 de mii de oameni vor beneficia de aceste creșteri”.

Deputatul Dan Perciun a menționat: „Este un rezultat important, care va contribui la creșterea bunăstării populației. Din păcate, în țara noastră cei mai vulnerabili sunt persoanele cu dizabilități și pensionarii. Credem că asemenea măsuri sunt necesare și trebuie continuate. Vor urma și alte noutăți bune pentru pensionari. Am făcut mai multe angajamente, care vor fi onorate. Vreau să sper că aceste măsuri vor fi adoptate în Parlamentul Republicii Moldova cu voturile tuturor deputaților.”

În această săptămână urmează să fie adoptate hotărârile de Guvern și proiectele de lege care susțin această majorare de pensii. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *