În perioada 20-26 mai, la București, s-a desfășurat cea de-a patra ediție a Bucharest Tech Week, cel mai mare festival tehnologic din România, care a întrunit organizațiile digitalizate cu cele mai noi inovații. În cadrul acestui eveniment, Republica Moldova și-a prezentat oferta IT, poziționându-se drept o destinație atractivă în regiune, unul dintre avantaje fiind și Parkul Virtual.
Recent IDC (International Data Corporation), cu susținerea Proiectului de Competitivitate în Moldova, finanțat de USAID, Suedia si UKaid, a lansat studiul pieței IT în care este redată situația actuală a acestui sector în Republica Moldova și oportunitățile de extindere în această țară pentru companii ce folosesc sau deservesc piața de tehnologie globală.
În cadrul festivalului s-a discutat despre promovarea și transformarea digitală „Moldova IT Park”ca un element central care se poziționează ca lider regional în accelerarea competitivității digitale și recrutarea de noi membri și investitori. Aceste eforturi au capacitatea de a transforma Moldova într-un hub global pentru anumite tehnologii, deoarece moldovenii sunt obișnuiți să colaboreze cu întreprinderi din toate colțurile lumii. Moldova IT Park a țintit companiile care doresc să se extindă, investitorii și specialiștii IT care sunt în căutarea noilor oportunități și a prezentat regimul fiscal facil, care presupune impozitul unic de 7% pe care îl achită rezidenții parcului IT virtual. Eligibilitatea în parc o au companiile de IT, dar și din industriile conexe, cum ar fi industriile creative – dezvoltare de jocuri, AR/VR, sound, post producție video, efecte și altele.
Secretarul de Stat a Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Tarlev a declarat că: „Guvernul va contribui la dezvoltarea și sporirea competitivității acestui proiect și a tuturor companiilor care doresc să activeze în acest domeniu.”
Până în prezent, Parcul IT are peste 400 de rezidenți, inclusiv companii locale și străine, care furnizează produse și servicii în 13 tipuri diferite de activități. MITIP este considerat catalizatorul sectorului IT prin formarea clusterelor virtuale.
Doina Nistor, directorul Paroiectului de Competitivitate din Moldova finațat de USAID, Suedia și Ukaid, a menționat: „Sectorul IT este unul prioritar pentru țara noastră, avâd un potențial exportabil considerabil, iar țările vecine ne pot fi primii parteneri în acest sens. Exporturile de IT ale Moldovei au crescut de 40 de ori, ajungând la 164 milioane USD în 2018. Creșterea recentă a industriei este, de asemenea, substanțială, iar exporturile în 2018 reprezintă o creștere de 40% față de 2017. Partenerii strategi ai Moldovei vor continua să ofere suport acestui sector considerându-l unul de mare perspectivă pentru țara noastră”.
„Pe măsură ce piața IT din Republica Moldova devine din ce în ce mai stabilă, se decantează caracteristicile competitive ale acesteia în raport cu cele din regiune sau chiar la nivel internațional. Experiența de lucru în culturi de pe toate continentele, preocuparea pentru calitatea serviciilor și accentul pus pe mediul de lucru al angajatului fac parte din avantajele strategice de care pot beneficia companiile ce aleg să înceapă sau să extindă colaborarea lor în Republica Moldova” a menționat Răzvan Savu, Senior Research Analyst, IDC România.
Participarea Moldovei la Bucharest Tech Week, a fost posibilă datorită parteneriatului Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției de Promovare a Investițiilor din Moldova, Proiectului de Competitivitate din Moldova finanțat de USAID, Suedia și UKaid, Agenției Germane pentru Cooperare Internațională (GIZ), și organizațiilor-cheie din Moldova care sunt implicate în promovarea Parcului IT din București.