O nouă platformă de laboratoare curriculare, extracurriculare și private „CIRCLE” a fost lansată în data de 20 martie 2018, la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM). Laboratoarele sunt destinate studenților UTM din cadrul a patru facultăți cu profil tehnic, electronic, mecanic și ingineresc și au misiunea de a crește nivelul de pregătire a viitorilor specialiști și, prin urmare, de a spori șansele lor de angajare pe piața din Republica Moldova.

Laboratoarele CIRCLE sunt rezultatul unui parteneriat public-privat dintre UTM, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, și companiile lideri în domeniile de securitate și automatică, care continuă să contribuie la dezvoltarea potențialului sectorului TIC din Republica Moldova.

Viorel BOSTAN, Rectorul Universității Tehnice din Moldova: „Crearea platformei de laboratoare CIRCLE face parte din șirul de activități întreprinse de UTM în conformitate cu cele două priorități strategice: asigurarea unui învățământ modern, racordat la cerințele pieței și la Strategia „Moldova Digitală-2020” și integrarea cu industria și mediul de afaceri. Un accent special a fost pus pe crearea condițiilor moderne de studii individuale și în grup a studenților, condiții adaptate la utilizarea tehnologiilor digitale.”

Margot ELLIS, Adjuncta Administratorului USAID pentru Europa și Eurasia: „USAID susține dezvoltarea industriilor TIC și a ingineriei de precizie din Moldova. Aceste industrii reprezintă astăzi peste 100 de milioane de dolari din valoarea exporturilor. După cum cunoașteți, pentru a menține această creștere fulminantă, aceste 2 sectoare au nevoie de specialiști calificați. Grație echipamentelor moderne cu care sunt dotate, aceste laboratoare vor contribui la pregătirea solidă a studenților, astfel ca aceștia să poată ține piept provocărilor de mâine.”

Thomas Alveteg, Manager de Proiecte, Ambasada Suediei în Moldova: „Companiile IT și cele de inginerie sunt cei mai importanți angajatori ai tinerilor din Moldova, care oferă cele mai mari salarii. Suedia susține parteneriatul public-privat cu Universitatea Tehnică a Moldovei, în speranța că acesta va favoriza crearea unui anturaj, în care sectorul privat va fi implicat în toate etapele, de la elaborarea curriculei până la studii și cercetări.”

Grație suportului oferit de USAID și Guvernul Suediei, anual, circa o mie de studenți de la specialitățile de inginerie, automatică, informatică, robotică, mecatronică, electronică, microelectronică, telecomunicații, tehnologia construcțiilor de mașini și inginerie industrială, vor avea posibilitatea să implementeze în mod interactiv cunoștințele dobândite, în cadrul celor trei laboratoare tematice performante, inaugurate în incinta Facultății Calculatoare, Informatică şi Microelectronică:

Costul proiectului, care este rezultatul unui parteneriat public-privat, se ridică la 230 de mii USD, dintre care 100 de mii USD au fost oferiți de Proiectul de Competitivitate din Moldova. La rândul său, UTM a renovat sălile de laborator, a căror suprafață totală este de 600 de metri pătrați, investind peste 1 milion de lei.

Igor Șarov, Secretar General de Stat, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării: În peisajul educațional basarabean, unde își discută autoritatea mai multe instituții de învățământ, Universitatea Tehnică din Moldova se impune tot mai insistent în ultimul timp, prin diverse proiecte inovatoare. Astăzi vorbim despre un parteneriat public-privat, în care Educația, Știința, Inovația și Aplicabilitatea Practică sunt cuvinte-cheie. Vreau să profit de această ocazie și să mulțumesc partenerilor noștri – USAID și Ambasada Suediei – pentru că de-a lungul anilor, au optat nu pentru bifarea unor activități, ci pentru proiecte viabile. Grație unor astfel de proiecte, cred în viitorul acestui stat.

Laboratoarele vor fi dotate cu echipamente de ultimă generație, oferite de companiile lideri pe piața de automatică și securitate – Siemens și BitDefender: componente programabile, senzori, emițătoare, receptori, procesoare, seturi de roboți, în valoare de circa 70 de mii USD. Și alți agenți economici urmează să se implice în proiect, pentru a minimiza neconcordanța dintre curriculumul facultăților de profil și cerințele pieței muncii, precum și pentru a fortifica comunicarea dintre angajatori și universitățile care pregătesc viitorii specialiști.

Printre eforturile USAID și ale Guvernului Suediei de consolidare a industriei TIC din Republica Moldova se numără și inaugurarea, acum un an, a hub-ului tehnologic şi antreprenorial Tekwill. Centrul CIRCLE va continua lanțul hub-urilor din IT, inginerie și anticipează deschiderea Chisinău FabLab – un laborator de prototipare pentru ingineri, arhitecti, designeri, specialiști în electronică și microelectronică .

REDACTOR: Alexandra Şaiman

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *